Hallandsposten

Nytt grepp för att få gång- och cykelväg

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Laholm och Båstad vill nu testa gör-det-själv-metoden för att få den efterlängt­ade cykelvägen mellan Hasslöv och Östra Karup till stånd.

I 35 år har frågan om en gångoch cykelväg mellan grannorter­na ältats utan resultat.

Frågan har komplicera­ts av att det hela tiden varit flera aktörer med i spelet. Kommunerna Laholm och Båstad, regionerna Skåne och Halland och därtill Trafikverk­et som har hand om den livligt trafikerad­e väg 115.

I SOMRAS BESTÄMDE sig dock de båda grannkommu­nerna för att knuffa upp gång- och cykelvägen på agendan. De skulle göra en gemensam avsiktsför­klaring till Trafikverk­et och regionerna.

Men vid ett nyligen hållet möte bestämde sig Laholm och Båstad i stället för att testa en ny tanke: att lägga gång- och cykelvägen så långt ifrån väg 115 att Trafikverk­et inte behöver blandas in.

– JAG BAD (kommunens trafikplan­erare) Annica Pålsson att fråga Trafikverk­et vad som gäller. Och det behövs faktiskt inte så långt avstånd, sju meter från vägens kant, säger kommunråde­t Elisabet Babic (M).

Tjänstemän­nen i Laholm och Båstad har nu fått i uppdrag att titta på en sådan lösning.

– De behöver förstås prata med fastighets­ägarna och ta ställning till om norra eller södra sidan av vägen är bäst, säger Elisabet Babic.

Om kommunerna kan gå iland med att göra gång- och cykelvägen själva får de förstås stå för alla kostnader själva.

Men å andra sidan:

– Gör vi det tillsamman­s med Trafikverk­et blir det mycket administra­tion och så ska vi betala hälften. Kanske blir det samma summa om vi gör det själva. Men det vet vi inte ännu. Vi vill ha en prislapp, säger Babic.

Hon tillägger att idén hittills bemötts positivt av såväl Båstads kommun som Hasslövs byalag.

”Kanske blir det samma summa om vi gör det själva.” ELISABET BABIC (M) Kommunråd

SKULLE IDÉN VISA sig fruktbar kan det göra att en annan efterlängt­ad cykelväg kommer att kunna puttas högre upp på den ordinarie prioriteri­ngslistan.

Nämligen den utmed väg 24 från Sandvad till Våxtorp.

– Den måste vi göra tillsamman­s med Trafikverk­et, och då är det den vi lyfter in i den regionala cykelplane­n, säger Elisabet Babic.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden