Hallandsposten

Mark till nya förskolor behövs på fyra orter

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Kommunen behöver bättre framförhål­lning när det gäller plats till att bygga nya förskolor. Snart finns behov i Vallberga, Allarp, Mellbystra­nd och Laholms stad.

Det gäller att vara ute i god tid. Det har barn- och ungdomsnäm­nden (bun) lärt sig den hårda vägen när dagisköern­a ringlar allt längre.

– Man kan bygga en förskola på 1,5 till 2 år om detaljplan­en är redo. Ska vi först göra detaljplan och köpa in mark tar det alldeles för lång tid, säger Maria Bronelius (C), nämndens ordförande.

Förskolan i Allarp öppnade nyligen och de första stegen har tagits mot nya förskolor i Våxtorp och Knäred. Men det räcker inte för att möta efterfråga­n på förskolepl­atser som fortsätter att öka.

Nämnden knackar nu på hos kommunstyr­elsen för att kratta manegen åt fler kommande byggen. Bun vill att nödvändiga mark- och planärende­n dras i gång i fyra orter, enligt en ny priolista.

I TUR OCH ordning handlar det om Vallberga, Allarp, Mellbystra­nd och Laholms stad. Listan grundar sig på den försko le utrednings om utbildning­schefen Per Jan gen presentera­de i börja nav sommaren.

I Vallberga vill bun bygga i närheten av skolan. I Mellbystra­nd och Laholms stad handlar det om att inte glömma bort att öronmärka mark till förskolor efterhand som samhällena förtätas.

ETT OVÄNTAT BEKYMMER är snabbväxan­de Allarp. Där behövs ytterligar­e en förskola när nästa etapp börjar byggas.

– Från början såg det väldigt bra ut med en stor markbit avsatt till förskola, skola och flerbostad­shus. Nu är den fullt utbyggd med flera flerbostad­shus. Det finns ingen mer mark för förskola, säger Maria Bronelius.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden