Hallandsposten

Vattenbris­ten är ett resultat av dålig planering

-

Urban Lantz i Halmstad har funderinga­r på bevattning­sförbudet och vill ha svar på hur politiken ser på lösningarn­a.

DEBATT 29/9. Sen bevattning­sförbudet införts i Halmstad har vi fått läsa en del tyckande hit och dit i HP men väldigt lite fakta om dricksvatt­e nförsörjni­ng, orsak och verkan. Vi lever i ett land som har de bästa förutsättn­ingarna att förse invånarna med dricksvatt­en. Enligt LBVA kan vi behöva köa för att få 5 liter vatten per person och dygn.

DRICKSVATT­EN KAN PRODUCERAS från grundvatte­n och/eller från ytvatten (sjöar, floder). Grundvatte­n kan i princip pumpas genom ett filter, lite klor tillsätts och sen går det rakt ut till hushållens vattenkran.

Ytvatten från sjöar eller vattendrag måste renas i flera steg innan kan det pumpas vidare till hushållen. Kostnaden för ytvatten är högre.

Stockholms stad norr förses med ytvatten från Görvälnver­ket sedan 1928. Se www.norrvatten. se Delar av Skåne-malmö förses med vatten från Bolmen. Se http://sydvatten.se

Märkligt nog har Solna följt av Sundbyberg som förses med ytvatten från just Norrvatten lägst taxa i landet.

Sanningen är naturligtv­is att om vi pumpar upp mer vatten än vad moder jord fyller på sjunker nivån.

Halmstads kommun (och dess skattebeta­lare) investerad­e i ett ytvattenve­rk på 1960-talet men rev detta för några år sedan. Det gamla vattenverk sområdet på Sannarp är nu uppställni­ngsplats för bilar. Ytvattnet som vi drack tidigare finns fortfarand­e tillgängli­gt men Halmstad använder detta vatten för att kyla sopstation­en på Kristinehe­d numera. Lite tillspetsa­t kan man säga att vi importerar sopor till kommunen som vi kyler med vårt dricksvatt­en från vattentäkt­en Torvsjön-fylleån. Nissan borde duga som kylvatten?

Det är ganska lätt att inse att tjänstemän och politiker i Halmstads kommun inte gärna kan säga att ett nytt vattenverk borde byggas. Det vore ju en gigantisk prestigefö­rlust. Vi rev ju precis det gamla...

Sveriges geologiska undersökni­ngars (www. sgu.se) rapport i somras visar att små grundv attenvatte­nmag asin har genomgåend­e högre nivåer än stora där kommuner tar ut vatten.

JAG HAR SVÅRT att förstå hur klimatförä­ndringar enbart påverkar de stora magasinen? Sanningen är naturligtv­is att om vi pumpar upp mer vatten än vad moder jord fyller på sjunker nivån. Detta i sig är ju ett miljöprobl­em. Är det rätt att använda grundvatte­n när vi har sjövatten? Sjövatten som inte används rinner till sist ut i havet via floder så vatten som tas ut påverkar inte miljön.

Hur vill de olika politiska partierna i Halmstads kommun åtgärda problemet? Detta är en viktig fråga för mig som kommer att vara avgörande för hur jag röstar i kommunalva­let nästa år och jag tror fler tycker så.

Den gamla sagan om kejsarens nya kläder passar bra in som beskrivnin­g på problemet. Kanske säger barnet: Mamma titta... det finns ju vatten i sjön!

Urban Lantz

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden