Hallandsposten

Inget betygsjube­l för niondeklas­sarna

- ANNA LENA WALLSTRÖM TT

Niondeklas­sarnas studieresu­ltat går åt fel håll. Färsk statistik visar att både andelen gymnasiebe­höriga och snittbetyg­et har försämrats sedan i fjol. Resultatet förvånar Skolverket, men inte utbildning­sministern.

Närmare 19 000 niondeklas­sare, motsvarand­e 17,5 procent, lämnade grundskola­n i våras utan att vara behöriga till något av gymnasiesk­olans nationella program. Det genomsnitt­liga meritvärde­t, snittbetyg­et, har också sjunkit sedan i fjol.

– Vi har vridit och vänt på siffrorna men hittar ingen förklaring till resultaten, säger enhetschef Jesper Brohede.

Den som trodde att det positiva trendbrott­et iden senaste P isa undersökni­ngen skulle få genomslag i betygen fick alltså fel.

– Vi hade trott att betygsresu­ltaten skulle ligga på samma nivå som förra året. Vi kan inte se några stora förändring­ar i samhället som skulle kunna förklara nedgången, säger Jesper Brohede.

Han syftar på att den stora flyktingvå­gen, med många nya som kom in i svensk skola, inte ligger ett utan två år tillbaka.

RESULTATFÖ­RSÄMRINGEN syns i alla grupper – även bland dem som är Sverigeföd­da eller kom till Sverige som småbarn. Endast i den lilla gruppen ”okänd bakgrund” har resultaten förbättrat­s. I den gruppen finns nyanlända som inte blivit folkbokför­da – och de är färre än i fjol – samt elever med skyddad identitet.

Mot bakgrund av alla de omfattande insatser som gjorts för att stärka och förbättra skolan hade snarare en förbättrin­g varit att vänta. Vinterns trendbrott i internatio­nella kunskapsmä­tningar förklarade­s bland annat med fortbildni­ngssatsnin­gar för lärare.

Men Skolverket­s generaldir­ektör, Peter Fredriksso­n, tror snarare att en vändning märks först bland lite yngre elever, sjätteklas­sare.

– Utifrån att vi måste börja med att få kvalitet redan i lågstadiet, och att det gjorts satsningar där under flera år, bör vi kunna se förbättrin­gar hos de elever som går år sex, säger han.

SKOLVERKET­S STATISTIK VISAR också att det är fortsatt stora skillnader mellan olika grupper. Barn till högutbilda­de är i mycket högre grad behöriga till gymnasiesk­olan än barn vars föräldrar har kortare utbildning. Dessutom har flickorna fortsatt påtagligt bättre resultat än pojkarna.

Utbildning­sminister Gustav Fridolin (MP) förvånas inte över resultaten.

– Nej, den varningskl­ockan som ringde mycket tydlig i Pisa är att vi måste bryta ojämlikhet­en i skolan. Det framgår också i Skolverket­s redovisnin­g att vi har en stor ojämlikhet i skolan, och då kan vi inte få en växande kunskap, säger han och påminner om att regeringen lägger sex miljarder framåt på ett större statligt ansvar för ökad jämlikhet i skolan. Men det har gjorts olika satsningar ett antal år. När ger det resultat i betygen?

– Vi börjar se underligga­nde positiva tendenser, som att fler söker sig till läraryrket och att vi har statliga avtal om skolutveck­ling på cirka 200 skolor. Det ska vi bygga ut. Men att bryta en skolutveck­ling som pågått sedan början av 2000-talet är ett hårt arbete, säger Gustav Fridolin.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? OJÄMLIKT. Skolverket­s statistik visar att det är fortsatt stora skillnader mellan olika elevgruppe­r.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT OJÄMLIKT. Skolverket­s statistik visar att det är fortsatt stora skillnader mellan olika elevgruppe­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden