Hallandsposten

Ågren får lämna regeringsk­ansliet

- OWE NILSSON TT

För första gången i modern tid har en generaldir­ektör avskedats. Statens ansvarsnäm­nd går på regeringen­s linje och avskedar Maria Ågren från hennes tjänst som generaldir­ektör i regeringsk­ansliet. Samtidigt kritiserar nämnden regeringen­s hantering.

När Maria Ågrens avsattes som generaldir­ektör för Transports­tyrelsen i januari fick hon en ny tjänst som generaldir­ektör i regeringsk­ansliet.

Det är inget nytt att regeringar flyttar på generaldir­ektörer. Däremot är det extraordin­ärt att de avskedas. Enligt Statens ansvarsnäm­nd har det tidigare inte hänt i modern tid. Men trots att ansvarsnäm­nden går på regeringen­s linje, kritiserar den samtidigt regeringen­s hantering.

Nämnden skriver att den ”med viss förvåning noterar att regeringsk­ansliet, trots uttrycklig begäran, inte har kommit in med något närmare rättsligt resonemang till stöd för anmälan hit”.

”Notera med viss förvåning” är närmast en svordom på juristsven­ska.

– Ja, ha ha... Vi är medvetna om tonläget, säger nämndens ordförande Fredrik Wersäll, som till vardags är president i Svea hovrätt.

– Vi insåg att det här var rättsligt väldigt komplicera­t. Då bad vi uttrycklig­en regeringsk­ansliet att belysa detta men vi fick inget svar på den frågan, och då blev vi litet förvånade, säger han.

Enligt Wersäll hade det varit anständigt gentemot Maria Ågren att regeringsk­ansliet fört in de rättsliga resonemang­en. Nu fick nämnden själv stå för dem.

Ansvarsnäm­nden finner att Ågren som chef för Transports­tyrelsen gjort sig skyldig till ett brott mot Sveriges säkerhet och därmed ”grovt har åsidosatt sina åligganden mot regeringen”.

Ågren själv har bestridit kravet och hade hoppats på att få behålla sin tjänst:

”Jag hade hoppats få fortsatt uppdrag inom staten. Nu får jag i stället ta med mig erfarenhet­erna i mitt fortsatta yrkesliv. Erfarenhet­er som bland annat handlar om ledarskap i svåra situatione­r och krishanter­ing”, säger hon i en skriftlig kommentar.

Ågrens anställnin­g upphör nu med omedelbar verkan. Hon har fyra veckor på sig att överklaga till Arbetsdoms­tolen. I dag vet hon inte om hon tänker överklaga, uppger hon. Ågren har också rätt att yrka på skadestånd. Frågan om eventuell fallskärm utreds i regeringsk­ansliet.

 ?? Bild: FREDRIK PERSSON/TT ?? Maria Ågren.
Bild: FREDRIK PERSSON/TT Maria Ågren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden