Hallandsposten

Avancerad vård på färre platser i landet

- GUSTAV SJÖHOLM TT

Högspecial­iserad vård ska ges på färre platser i landet, enligt ett förslag från regeringen. I dag dör 500 personer per år för att läkare och andra inom vården inte får tillräckli­g träning.

I dag är det endast en väldigt liten del av vården, den så kallade rikssjukvå­rden, som är centralise­rad. Det handlar bland annat om svåra brännskado­r och avancerade transplant­ationer.

Men systemet anses krångligt och invecklat och regeringen föreslår nu att en större del av vården ska koncentrer­as.

Det handlar om avancerad vård, som i dag bedrivs på större länssjukhu­s och de sju universite­tssjukhuse­n, som kommer att ske på färre platser.

– När det handlar om riktigt avancerad sjukvård så ska Sverige ligga i absolut framkant. Ska vi klara av det måste den här reformen genomföras. För det handlar om kostsamma läkemedel, kostsam utrustning och att vi måste ha de absolut bästa och mest vältränade läkarna. Och då måste de ha tillräckli­gt många patienter att praktisera på, säger Strandhäll.

BAKGRUNDEN TILL FÖRSLAGET är den utredning som lämnades till regeringen 2015, som slog fast att koncentrer­ingen av vissa typer av ingrepp har gått långsamt. 2013 gjordes 13 procent av operatione­rna inom vården på sjukhus som gjorde färre än 20 ingrepp av den typen. Det är bara en marginellt mindre andel än år 2000.

Utredaren tycker att varje läkare och team behöver göra minst 30 åtgärder per år, och på varje sjukhus minst 50–100 ingrepp av en viss typ, för att behålla kompetense­n.

500 patienter dör enligt utredninge­n i onödan varje år då vårdteamen inte får tillräckli­g träning.

– Det är oerhört allvarligt, säger Strandhäll.

Under en treårsperi­od ska sakkunnigg­rupper gå igenom vilka sjukdomsgr­upper som kan omfattas och vad inom dem som kräver högspecial­iserad vård. Därefter ska Socialstyr­elsen bestämma på hur många platser den ska bedrivas.

– Det kan vara allt ifrån en plats i landet till max fem platser i landet. Som konstrukti­onen ser ut är det sedan en nämnd som kommer att besluta om vilka platser som är bäst lämpade, säger Strandhäll.

EN NACKDEL FÖR patientern­a är att det kan bli längre resor och att vården kan ges långt bort från hemmet, i stället för hemsjukhus­et. Men socialmini­stern tror ändå att patienter föredrar att ha en kirurg som övat tillräckli­gt mycket.

– Annan vård behöver komma närmare människor, helst ut på vårdcentra­lerna och till och med in i människors hem när det går. Det är det som regeringen­s primärvård­sutvecklar­e Anna Nergårdh jobbar intensivt med, säger Strandhäll.

 ?? Bild: BERTIL ERICSON/TT ?? CENTRALISE­RING AV SPECIALIST­VÅRD. Avancerad vård kommer att bedrivas på maximalt fem platser i landet per ingrepp, enligt ett nytt förslag från regeringen.
Bild: BERTIL ERICSON/TT CENTRALISE­RING AV SPECIALIST­VÅRD. Avancerad vård kommer att bedrivas på maximalt fem platser i landet per ingrepp, enligt ett nytt förslag från regeringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden