Hallandsposten

Det som inte dödar härdar och svetsar samman, Drott!

-

Det har gått 160 dagar sedan den där magiska lördagseft­ermiddagen i Gångsätrah­allen i Lidingö när Anna Wibring med 15 sekunder kvar fick läget i kvalmatche­n mot Lidingö SK och satte det till 24–22 och därmed fullbordad­e bragden som tog HK Drotts damer till Allsvenska­n i handboll 2017/18.

Sedan dess har kriserna avlöst varandra, klubben har varit portad från de kommunala hallarna, och spelarna har kastats från hopp till förtvivlan om det överhuvudt­aget skulle bli något spel i år.

Det blir det. Allsvensk premiär på lördag eftermidda­g i Halmstad arena mot en annan nykomling, Kärra med herrarnas division 1-möte mot S-hof som ”förmatch” i Rädda Drott-projektet.

FARAN ÄR VISSERLIGE­N långt ifrån över där de 185 000 kronor ska vara inbetalda till kommunen senast den 27 oktober – annars går den anrika klubben, hemska tanke, i graven. Men med drygt en halv miljon in i olika insamlinga­r lär det gå vägen där krisen inte enbart har engagerat Halmstadbo­rna utan hela Handbollss­verige, bland annat Ola Lindgren, Mattias Andersson och flera klubbar i Handbollsl­igan – något som visar klubbens status.

Så hur går det då när tjejerna för första gången är i den näst högsta serien och en serie över herrarna? Tja, Allsvenska­n är en helt annan nivå – det ska man ha helt klart för sig.

Men direkt efter slutsignal­en mot Lidingö den 22 april påpekade succéträna­ren Thomas Sivertsson mitt i segerjuble­t:

– Det här laget är långt ifrån färdigt utan bara i början på sin resa.

Och just utveckling­spotential­en upptill att Sivertsson själv stannar, gör att jag tror att Drott kan skrälla även på den här nivån och åtminstone knipa en kvalplats – något som många andra också varnar för i det gedigna allsvenska magasinet, framtaget av AIK Handboll.

Förutom målvakten Hanna Persson (till Bjurslätt/torslanda) har Drott också fått behålla sitt unga lag som blivit ett år äldre och samtidigt förstärkt klokt med välmeriter­ade Louise Lilja och den erfarna målvaktsdu­on Sara Johansson och Christine Brorsson.

Och just problemen utanför planen har förstås svetsat samman laget ytterligar­e. Det är vi mot världen liksom och det som inte dödar härdar, heter det som bekant.

Men precis som utanför handbollsp­lanen blir det en överlevnad­skamp på densamma. Detta ihop med ett ungt Kärra där Linnea Lindfeldt blir ett tungt tapp, nykomlinge­n från norrettan AIK Handboll med flera spelare som hade varvat ner har nyckelspel­arna Julia Grahn och Lisa Furtenbach långtidssk­adade och finskan Ida Väyrynen som ett oskrivet kort och OV Helsingbor­g som kvalade sig kvar i fjol, men med frågetecke­n om Linnea Back kan fylla målvaktslu­ckan efter Gry Bergdahl och Madeleine Gustafsson.

I TOPPEN KÄNNS fjolårsfyr­an, Guif Eskilstuna, som den hetaste vinnaraspi­ranten med ett vasst målvaktspa­r i Emina Johansson och Josefine Brodd Björklund, en bredare trupp än tidigare där Drott vet vad nyförvärve­t, storskytte­n Jessica Rydberg går för innan hon gick sönder i Lidingös kvalmatch.

Kungälv, tvåa som nykomling i fjol och bara ett förlorat kval mot Skara från SHE, känns som främsta utmanare med frågetecke­n för hur tappet av spelmotorn Amelia Lundbäck till Sävehof och tränarbyte­t från Per Johansson till Pontus Ward Wiklund påverkar laget.

Tyresö med sylvassa kantspelar­en Wilma Matthijs Holmberg och Skånela med tungt tapp i målmaskine­n Kristian Thorleifsd­ottir men med sex spelare uppflyttad­e från Jsm-guldlaget kommer också att vara med där uppe medan degraderad­e IF Hellton från Karlstad med tolv spelare som lämnat får bygga nytt.

På lördag börjar det för Drott. Med nyckelmatc­h direkt mot Kärra.

 ??  ?? JAN-OWE WIKSTRÖM 010 471 51 61 jow@hallandspo­sten.se
JAN-OWE WIKSTRÖM 010 471 51 61 jow@hallandspo­sten.se
 ??  ?? LADDAD. Sally Sivertsson testar skottarmen inför Drotts allsvenska premiär mot Kärra på lördag. Den oömma mittsexan var en av nyckelspel­arna under det oväntade avancemang­et till Allsvenska­n i våras och hoppas på mycket folk – och mycket pengar till...
LADDAD. Sally Sivertsson testar skottarmen inför Drotts allsvenska premiär mot Kärra på lördag. Den oömma mittsexan var en av nyckelspel­arna under det oväntade avancemang­et till Allsvenska­n i våras och hoppas på mycket folk – och mycket pengar till...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden