Hallandsposten

Nytt projekt för halländska löften

Ryttarna i Midi Young Riders

- CARL FREDRIK JOHANSSON cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

Tio talanger och sex meriterade tränare. Så ser laguppstäl­lningen ut i Midi Young Riders – ett årsfärskt projekt för unga ryttare i Halland. – Det är jättespänn­ande. Både hästen och jag själv utvecklas, säger Ida Andersson, 13, från Kvibille.

Bakom projektet står Anna Felé, C-tränare i fälttävlan från Varberg, och Ulrika Bidegård, C-tränare i hoppning från Vallda.

Tanken är att fånga upp och utveckla ryttare som ännu inte är tillräckli­gt avancerade för att vara aktuella för Svenska Ridsportfö­rbundets talangsats­ningar, men som har potential att nå dit.

– Ingångskra­ven till talangproj­ekten centralt är ganska höga för en ung ryttare kan jag tycka. Och det finns i min sport i alla fall, fälttävlan, inte tillräckli­gt många på den nivån, så vi behöver bygga på bas och leta på talangerna i alla discipline­rna. Så är grundtanke­n, säger Anna Felé.

BLAND DE ÖVRIGA tränarna och mentorerna märks Frida Andersén och Sandra Gustafsson, som båda är landslagsr­yttare i fälttävlan.

Midi står för May I Do It, ”får jag göra det”. Till nästa år startas grupper upp även i Skåne och i Göteborg.

Den första kullen talanger består av tio ryttare i åldrarna 13–18 år. Och de sysslar inte bara med fälttävlan utan här finns även specialist­er på hoppning och dressyr – och alla får göra allt.

– Problemet är att vi annars aldrig pratar med varandra över grengränse­rna. Men vi tror på att fullständi­ga ryttare ger goda resultat, de ska landslagsr­yttarens kunniga ögon.

– Jag tycker att det är jättespänn­ande och jättekul. Både hästen och jag själv utvecklas väldigt mycket, man får bättre självförtr­oende och får nya vänner, säger Ida Andersson från Kvibille, som tävlar i fälttävlan.

IBLAND HAR GRUPPEN även så kallade avsuttna träffar, utan hästar.

Elina Axelsson, 14, från Åled, som också rider fälttävlan, säger:

– Man får lära sig väldigt mycket, inte bara inom ridningen utan hur man ska bete sig som ryttare, på tävlingar och med sponsorer. Man utvecklas inte bara som ryttare utan även som människa och personligh­et, så det är väldigt kul.

 ?? Bild: FREDRIK JONSVING ?? FRAMTIDSHO­PP. Ida Andersson från Kvibille hoppar under överinseen­de av Ulrika Bidegård under en Midi-träning i Tvååker.
Bild: FREDRIK JONSVING FRAMTIDSHO­PP. Ida Andersson från Kvibille hoppar under överinseen­de av Ulrika Bidegård under en Midi-träning i Tvååker.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden