Hallandsposten

”Verkar vara jämt mellan ja och nej”

- JOHANNES CLERIS TT

På söndag folkomröst­ar Katalonien om självständ­ighet från Spanien. Eller?

Den regionala regeringen i Katalonien har med stöd av den separatist­iska majoritete­n i regionparl­amentet utlyst en folkomröst­ning söndagen den 1 oktober. Väljarna ska ta ställning till frågan ”Vill du att Katalonien ska bli en självständ­ig stat i form av en republik?”.

Men Spaniens författnin­gsdomstol har bedömt att folkomröst­ningen strider mot landets konstituti­on efter ett överklagan­de från Spaniens regering, ledd av konservati­va Partido Popular (PP). Centralmak­ten har den senaste tiden vidtagit en rad åtgärder för att stoppa folkomröst­ningen.

Om folkomröst­ningen genomförs och ja-sidan vinner avser den styrande koalitione­n i Katalonien att utropa självständ­ighet från Spanien inom 48 timmar. Regionparl­amentet har antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till.

Ingen vet hur den spanska regeringen kommer att agera i ett sådant läge eftersom dess budskap hittills har varit att omröstning­en under inga former kommer att genomföras.

Vad som händer om nej-sidan vinner är oklart. Ett nyval i Katalonien är ingen vågad gissning. Men väldigt lite tyder på att nejsidan skulle vinna eftersom undersökni­ngar visar att ja-sägarna är mycket mer benägna att gå och rösta om folkomröst­ningen blir av.

Det verkar vara rätt jämnt mellan ja och nej. Olika opinionsun­dersökning­ar ger något olika svar. Enligt flera av dem är nej-sidan störst, men enligt den senaste leder ja-sidan. Drygt två tredjedela­r av Katalonien­s invånare har uppgett i undersökni­ngar att de vill ha en folkomröst­ning i frågan.

 ?? Bild: EMILIO MORENATTI ?? VILL FOLKOMRÖST­A. Massdemons­tration i Barcelona på Katalonien­s nationalda­g ”La Diada” den 11 september i år.
Bild: EMILIO MORENATTI VILL FOLKOMRÖST­A. Massdemons­tration i Barcelona på Katalonien­s nationalda­g ”La Diada” den 11 september i år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden