Hallandsposten

Inställda flyg – Bagdad agerar mot Kurdistan

- TT-AFP-REUTERS

Inställda flyg, avbruten träning av pe s hm er gasol dater och hot om att strypa oljekranar­na. Pressen mot irakiska Kurdistan – framförall­t från Irak och Turkiet – ökar gradvis, efter den omstridda omröstning­en om självständ­ighet.

Alla utrikesfly­g till och från Arbil, huvudstade­n i den självstyra­nde kurdiska regionen i Irak, ställs in från och med fredag kväll. Detta efter krav från Bagdad, som ondgör sig över måndagens folkomröst­ning om självständ­ighet.

– Alla internatio­nella flygningar till och från Arbil kommer att stoppas, utan undantag, från och med klockan 18 på fredag efter ett beslut av den irakiska regeringen och premiärmin­ister Haider al-abadi, säger flygplatse­ns chef Talar Faiq Salih.

DET ÄR EN motvillig flygplatsc­hef som rättar sig efter Bagdads krav. Hon säger att beslutet kommer att hämma insatserna mot IS, liksom leveranser­na av nödhjälp till de människor som fördrivits av striderna.

– Vi har konsulat, internatio­nell personal, internatio­nella företag, så detta kommer att påverka alla. Det är inte rätt beslut, säger Talar Faiq Salih.

Beslutet kommer efter att det kurdiska självstyre­t röstat ja till självständ­ighet i en omtvistad folkomröst­ning i måndags, som genomförde­s i trots mot centralreg­eringen i Bagdad.

DEN TURKISKA REGERINGEN säger att militären har avbrutit all trän ingav kurdiska pe s hm er gasol dater och att fleråtgärd­er ä rattvänta. President Recep Tayyip Erdogan har tidigare hotat stänga av de viktiga oljelevera­nser som går från irakiska Kurdistan till de globala marknadern­a via Turkiet.

Iraks premiärmin­ister al-abadi kräver att kurdiska myndighete­r ogiltigför­klarar resultatet av den omstridda självständ­ighets omröstning­en. Och parlamente­t har gett honom klartecken att skicka soldater till den omstridda oljestaden Kirkuk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden