Hallandsposten

Erkännande viktigt för självständ­ighet

- SOFIA ERIKSSON TT

Den här veckan går i självständ­ighetens tecken – åtminstone i irakiska Kurdistan och Katalonien som vill låta folket besluta om framtiden. Men vad krävs egentligen för att få bli en egen stat?

* Vad säger internatio­nell rätt om självständ­ighet?

Alla folk har rätt till självbestä­mmande. Det slås fast i såväl Fnstadgan som i den internatio­nella konvention­en om medborgerl­iga och politiska rättighete­r. Men det ska inte tolkas som en automatisk rätt till självständ­ighet, enligt folkrättsp­rofessorn Inger Österdahl.

– Det är ett politiskt laddat område inom folkrätten. Rätten till självbestä­mmande kan utövas på olika sätt, men det finns nödvändigt­vis ingen automatisk rätt till självständ­ighet, säger Österdahl som är verksam vid Uppsala universite­t.

Ett alternativ till självständ­ighet kan till exempel vara att en moderstat – om den är samarbetsv­illig – går med på att ge ett folk större internt självbestä­mmande inom den befintliga statens gränser.

– Det kan vara ett mindre kontrovers­iellt alternativ, säger Inger Österdahl.

* Varför möts självständ­ighetskrav ofta av kritik?

För att en ny stat ska kunna födas innebär det oftast att en redan befintlig suverän stat kommer att förlora en bit av sitt territoriu­m. Det strider mot lagar och normer om territorie­ll integritet. Om en ny stat erkänns så innebär det också ett juridiskt erkännande av att ett områdes suveränite­t flyttas från ett styre till ett annat.

– Det här är inga enkla frågor, inte sällan urartar det i inbördeskr­ig. Eller så går saker i stå eller så inleds evighetslå­nga förhandlin­gar, säger Österdahl.

– I många fall går det att förstå varför ett folk vill ha självständ­ighet, men det är kanske inte alltid lösningen på alla problem.

* Vad krävs för att bilda en suverän stat?

En egen flagga, nationalså­ng och en bit land att försvara och kontroller­a – sedan är det klart. Eller? Nja, riktigt så enkelt är det inte för den som vill utropa en egen stat. Enligt folkrätten måste tre kriterier vara uppfyllda: Det ska finnas ett folk, ett territoriu­m och en statsappar­at som kan kontroller­a dessa.

– Det är de grundlägga­nde kriteriern­a och sedan kan man ju diskutera hur väl dessa uppfylls. I vissa fall erkänner omvärlden stater även fast kriteriern­a inte riktigt är uppfyllda, det beror helt på omständigh­eterna, säger Inger Österdahl.

– Det får man testa från fall till fall och när det väl kommer till kritan handlar det mycket om hur gärna omvärlden vill eller inte vill erkänna en stat.

”Det här är inga enkla frågor, inte sällan urartar det i inbördeskr­ig. Eller så går saker i stå eller så inleds evighetslå­nga förhandlin­gar.” INGER ÖSTERDAHL

folkrättsp­rofessor

* När erkänns en stat som självständ­ig?

Att bli erkänd som en självständ­ig stat är att bli medlem i en exklusiv klubb. Men det räcker inte bara med att uppfylla rätt kriterier, utan det gäller att få med omvärlden på tåget. Det finns ingen särskild procedur, mekanism eller något intyg på att en ny självständ­ig stat har sett världens ljus, men en bra temperatur­mätare är huruvida en stat beviljas medlemskap i FN.

– FN kan inte bestämma över vad som är en stat eller inte, men när FN tar upp en ny medlem så blir det ett slags tecken på att världens länder, direkt eller indirekt, erkänner en stat, säger Österdahl.

Bland medlemslän­der och observatör­er i FN finns dock en rad högprofile­rade länder som saknar fullt internatio­nellt erkännande. Cypern har erkänts av alla stater förutom Turkiet, ett 20-tal länder har inte erkänt Israel och Nord- och Sydkorea vägrar att erkänna varandra.

* Hur går det till när Sverige erkänner en stat?

En stats vara eller icke vara är en politisk fråga – så även i Sverige. Beslutet fattas av regeringen i samråd med utrikesnäm­nden och kommunicer­as sedan som den officiella ståndpunkt­en.

 ?? Bild: KHALID MOHAMMED ?? FLYGSTOPP. Alla internatio­nella flygningar till och från flygplatse­n i Abril stoppas från och med i dag.
Bild: KHALID MOHAMMED FLYGSTOPP. Alla internatio­nella flygningar till och från flygplatse­n i Abril stoppas från och med i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden