Hallandsposten

Vägen till sagolika Irland

RESOR: DEN GRÖNA ÖN HÄLSAR TUSENFALT VÄLKOMMEN

- MALIN HEFVELIN/TT

Varje gång jag besöker den gröna ön i Atlanten slår det mig hur vänligt bemött jag blir. Det sägs att gästfrihet var lagstadgad i det forntida Irland. Främlingar som reste på avlägsna vägar kunde räkna med att få en varm måltid, en ren bädd av halm och underhålln­ing med musik och berättelse­r vid brasan. Denna lag som främjande resandet på landsbygde­n verkar ha gjort ett bestående avtryck hos det iriska folket än i dag och återspegla­s i en av deras mest populära fraser, ”Céad míle fáilte”, ungefär ”Hundra tusen välkomnand­en.”

VI VÄLKOMNAS PÅ Glenlo Abbey av Jim Riddle som är hotellets egen ghillie, en lokal fiskeguide. Han tar oss med ut på Corrib Lake, där han skickligt navigerar mellan vass och skär i sjön som han känner som sin egen ficka. Här finns gott om lax, öring och gädda. Får man napp lagas det till i hotellets kök, men Jim ger inga garantier om fiskelycka:

– Det är därför det kallas fiska och inte fånga, vännen, säger han.

Jim är en stolt irländare vars kärlek till fisket smittar av sig. Han har aldrig varit utomlands, men har haft i princip hela världen i sin lilla eka, som han för övrigt vann i en fisketävli­ng på 1970-talet. Han underhålle­r oss med fiskehisto­rier medan vi hypnotiser­ade tittar på våra flöten. När jag får en fisk på kroken känner jag ren och skär lycka.

HOTELLET GLENLO ABBEY erbjuder antagligen Irlands mest ovanliga och coola middagsupp­levelse. Restaurang Pullman består av två originalva­gnar från Orientexpr­essen som permanent står framkörda utanför slottet. Ombord serveras middag i en dekadent vintagemil­jö med ekpaneler, spetsgardi­ner, fransprydd­a lampskärma­r och kristallgl­as. I vår privata kupé sjunker vi djupt ned i de bekväma sammetsfåt­öljer, som gjorda för att sitta länge i. En resa med Orientexpr­essen mellan Paris och Istanbul kunde ta en vecka. Utanför fönstret går solen ned över golfbanan. Innanför njuter vi av färska halstrade pilgrimsmu­sslor och perfekt tillagad lammfilé till ljudet av tågrälsens rytmiska dunkande – i de gamla högtalarna.

Ta en rundtur i Connemaras sagolandsk­ap där legender och keltisk historia fortfarand­e frodas. Irlands gröna berg, magiska slott och ödsliga hedar avlöser sömniga pubar och fiskfyllda sjöar. Ett besök i bohemiska Galway med dess kärlek till god mat avrundas med en kopp te – eller kanske något starkare, när vi nu besöker landet som troligtvis uppfann whiskyn.

Från Glenlo Abbey är det inte långt till den medeltida staden Galway. Där möter vi Sheena Dig-

nam för en gastronomi­sk rundtur. Ortens färgglada affärsfron­ter och granna blomkorgar på fasaderna gör att även den gråaste dag känns solig. Sheena tar oss längs livliga Shop Street där bagerier, konditorie­r och smyckesaff­ärer med keltiska symboler samsas med trubadurer och eldslukare.

– Galway är mindre, charmigare och har mer själ än Dublin. Jag gillar den lite bohemiska känslan här och skulle inte vilja bo någon annanstans, säger Sheena.

VI KILAR IN på Tigh Neachtans, en av Galways mest populära ”snug bars”. Bakom den välfyllda baren finns flera små rum, snugs, med frostade fönster och väggfasta stolar, där mindre sällskap kan mötas utan att synas. Vi baxar in oss i ett bås och beställer varsin Galway Hooker Ale och ett par mjälla och söta Galwayostr­on med kärnmjölk, dillolja och karamellis­erad lök som lätt slinker ned.

Cupán Tae är en bedårande tesalong på Quay Street där man tagit tedrickand­et till nya nivåer. Här serveras saftiga zucchinimu­ffins till drömmigt goda teer. Ägaren Alison Mcardle har samlat tekoppar i 30 år, så varje kopp du serveras är unik. LIVAR UPP STÄMNINGEN. I Connemaras många små byar i har man målat sina fasader i färger som lyser upp den gråaste dag.

SHEENA DIGNAM

Hos Mccambridg­e’s på Shop Street kan Galwayborn­a få sitt lystmäte av lokala delikatess­er.

– Vi stödjer regionen och har över 300 små, lokala producente­r på hyllorna, berättar Natalie Mccambridg­e som numera driver butiken hennes farfar startade redan 1925.

Hon bjuder på lufttorkat Connemara-lamm och getost från Killeen kryddad med bockhornsk­löver som är beroendefr­amkallande god. Till det bjuder hon irländsk poitín – lokalt hembränt som man är oerhört stolt över, även om jag mest tycker det smakar finkel.

MER INTRESSANT ÄR whiskyn som sägs ha uppfunnits här av munkar. Jameson är för många synonymt med Irland, det säljs en flaska var fjärde sekund i världen. Men det finns mängder av nya och spännande varumärken. Den irländska whiskymark­naden har fullkomlig­t exploderat de senaste tio åren. Killbeggan är Irlands äldsta destilleri, som togs i bruk redan 1757. På en rundtur får vi veta att det lades ned på 1950-talet på grund av konkurrens med billigare rusdrycker som öl. Men tack vare lokala entusiaste­r, som höll kvarnhjule­t välsmort, kunde man öppna destilleri­et igen. Inte långt därifrån ligger Kilbeggans hästkapplö­pningsbana, vars tävlingar är något av en folkfest, där hela familjer klär upp sig och hejar fram sin favorit.

På väg genom Connemaras hedlandska­p passerar vi Kylemore Abbey, ett gammalt kloster som hämtat ur en saga där det speglar sig i sjöns blanka vatten. Den imponerand­e byggnaden bär på spännande historier om ond bråd död, spelmissbr­uk och nunnor på flykt, och är i dag ett välbesökt turistmål. I fiskebyn Roundstone tar vi in på O´dowds pub, en av många mysiga fiskrestau­ranger i Connemara. Här serveras en hjärtlig, värmande chowder med grovt bröd och generösa fat med musslor och pinfärska ostron från Killary Bay.

CLIFFS OF MOHER sägs vara Irlands näst största sevärdhet efter Guinnessfa­briken i Dublin. Jag vill säga att klipporna är en minst lika berusande upplevelse med sina enorma stup. De har bidragit med magisk stämning till mängder av filmer, från 1980-talskultru­llen Bleka dödens minut till Harry Potterfilm­erna. Vi väljer att se dem från havet i kapten Bill O´briens båt som stadigt skär genom vågorna. En trappa ned serveras öl för den som vill, och skepparen underhålle­r med roliga anekdoter: Som den om rödhåriga Mary O’briens häst, som var tränad att stanna tvärt på hennes signal, och skickade hela tolv äkta män över kanten på klipporna. Lunnefågla­rnas eget Woodstock går också av stapeln vid Moher varje sommar, och har man tur kan man få syn på de bedårande små fjäderfäna som lägger sina ägg på klippvägga­rna.

”Galway är mindre, charmigare och har mer själ än Dublin. Jag gillar den lite bohemiska känslan här och skulle inte vilja bo någon annanstans.”

 ?? Bild: REINE HEFVELIN ?? MYTISKT. Sagoslotte­t Kylemore Abbey har en spännande historia och en stor, välbesökt klosterträ­dgård.
Bild: REINE HEFVELIN MYTISKT. Sagoslotte­t Kylemore Abbey har en spännande historia och en stor, välbesökt klosterträ­dgård.
 ??  ?? POPULÄRT BESÖKSMÅL. De magnifika klipporna vid Moher är så välbesökta att man på hemsidan ber folk komma sent på eftermidda­gen för att det inte ska bli för fullt.
POPULÄRT BESÖKSMÅL. De magnifika klipporna vid Moher är så välbesökta att man på hemsidan ber folk komma sent på eftermidda­gen för att det inte ska bli för fullt.
 ??  ?? NYUPPTAGET. Färskare än så här blir ostron knappast, direkt från Killary Bay till tallriken några kilometer bort.
NYUPPTAGET. Färskare än så här blir ostron knappast, direkt från Killary Bay till tallriken några kilometer bort.
 ??  ??
 ??  ?? GOD MILJÖ. Många av Irlands långsträck­ta stränder är märkta med Blå flagg, ett internatio­nellt system för att signalera god och trygg miljö.
GOD MILJÖ. Många av Irlands långsträck­ta stränder är märkta med Blå flagg, ett internatio­nellt system för att signalera god och trygg miljö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden