Hallandsposten

Hisnande tempo när drömmar uppfylls

- MARIA DOMELLÖF-WIK

ANIMERAT ÄVENTYR

BALLERINAN OCH UPPFINNARE­N Regi :Eric Summer och Éric Warin, Frankrike/kanada, 2016 (89 min)

Ballerinan och uppfinnare­n börjar med en hisnande jakt. De föräldralö­sa barnen Felicie och Victor rymmer från klostersko­lan där de fått mat och husrum i utbyte mot hårt arbete och tukt. De har fått lära sig att veta sin plats, men vägrar ändå sluta drömma. Felicie, om att bli prima ballerina. Victor, om att bli uppfinnare.

Nu kastar de sig från takets högsta höjd med hemgjorda vingar och tar sig via höskrinda och tåg till Paris.

Storstaden är ogästvänli­g och kall. På var sitt håll lyckas de ändå ta de första stegen mot att förverklig­a sina drömmar. Felicie tar sig till Operabalet­ten, blir bortmotad men tas motvilligt om hand av balettens städerska, en gång själv en prima ballerina. Victor får städjobb på Gustave Eiffels kontor, just då Eiffel bygger sitt sedemera så berömda torn.

TURERNA ÄR MÅNGA, tempot och tonläget högt i denna välmenande och tillrättal­agda saga om klass, förutsättn­ingar och drivkrafte­r. Filmens ”ankungar” får visserlige­n kämpa hårt men blir ändå svanar i en animerad värld där ingenting är omöjligt.

BÄST FUNGERAR DE scener då Felicie förnedras av jämnåriga överklassf­lickan Camille, stjäl hennes identitet och hamnar på operans elitskola för klassisk balett. När bedrägerie­t uppdagas ställs allt på sin spets.

Rivalitet uppstår också mellan Victor och ryske balett-stjärnan Rudi i scener som känns väldigt krystade. Rejält överlastat blir det också när Camilles mamma dyker upp som en annan Magica de Hex för att oskadliggö­ra dotterns rival.

 ?? Bild: NJUTAFILM ??
Bild: NJUTAFILM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden