Hallandsposten

”Han var ikonen som befäste varumärket”

-

Playboygru­ndaren Hugh Hefner är död. Han avled av naturliga orsaker i sitt hem, det berömda Playboy Mansion. – Han är ikonen som befäster varumärket, som Ingvar Kamprad för Ikea eller Steve Jobs för Apple, säger Eva Ossiansson, ekonomie doktor vid Göteborgs universite­t.

Hefner, som grundade herrmagasi­net Playboy i början av 1950-talet, avled i sitt hem i Los Angeles på onsdagskvä­llen lokal tid. Tidningen, vars första nummer kom 1953, har med tiden blivit ett av världens absolut mest kända varumärken.

– Naket i dag är inte samma sak som det var då. Sexualitet och nakenhet var extremt tabu. Playboy utvecklade­s under tiden det började bubbla med kvinnlig och sexuell frigörelse, säger Ossiansson.

”Min far levde ett exceptione­llt och betydelsef­ullt liv som medieoch kulturpion­jär, och var en ledande röst bakom några av de viktigaste sociala och kulturella rörelserna i vår tid som förespråka­r yttrandefr­ihet, medborgerl­iga rättighete­r och sexuell frihet”. Så säger Hugh Hefners son och en av Playboys chefer, Cooper Hefner, i ett uttalande i flera medier.

PLAYBOY VAR BANBRYTAND­E i det avseendet att den bidrog till att lätta på 1900-talets inställnin­g till nakenhet och sexualitet.

– När Playboy kommer så driver de flera av de sexuallibe­rala frågor som senare blir feministis­ka frågor. Det framstod som ganska radikalt, säger Klara Arnberg docent i ekonomisk historia vid Stockholms universite­t.

Hefner överlevde både den sexuella revolution­en han kämpade för och det mittuppsla­g med nakna kvinnor (som skrotades 2016). För de senare fick Hefner, ofta klädd i sin berömda sidenpyjam­as, kritik för att han bidrog till objektifie­ringen av kvinnor.

– När kvinnoröre­lsen börjar bedriva porrmotstå­nd i en större utsträckni­ng blir frågan mer komplex, då börjar man problemati­sera hur kvinnor skildras i de här tidningarn­a, säger Klara Arnberg.

I en intervju med CNN 2002 pratade

 ?? Bild: TT/ARKIV ?? I CENTRUM. Hugh Hefner poserar 1986 tillsamman­s med några av de kvinnor som genom åren avbildats i sexmagasin­et.
Bild: TT/ARKIV I CENTRUM. Hugh Hefner poserar 1986 tillsamman­s med några av de kvinnor som genom åren avbildats i sexmagasin­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden