Hallandsposten

Partybruda­rna blir partykvinn­or

GIRLS TRIP Regi: Malcolm D. Lee, USA, 2017 (122 min)

- MARIA DOMELLÖF-WIK

Sasha, Dina, Lisa och Ryan. 1992 är de oskiljakti­ga. Bästisarna som bildar det stenhårda gänget Flossy Possy, partybruda­rna som inte bangar för nåt.

MEN ÅREN GÅR, de börjar glömma bort sitt ”crew” och får nog med sitt eget. Upptakten till Macolm D Lees överraskan­de roliga komedi positioner­ar väninnorna: Dina (Tiffany Haddish) den kaxiga, utmanande, lika aggressiv som charmerand­e med dålig impulskont­roll. Sasha (Queen Latifah) en gång cool journalist med kreddigt toppjobb. Nu hankar hon sig fram genom att driva en skvallerbl­ogg. Lisa (Jada Pinkett Smith)- tvåbarnsma­mma tidigt uppslukad av familjeliv­et, nu bitter, sviken och frånskild. Och så Ryan (Regina Hall) - bästsäljan­de kändisförf­attare, som satsar allt på sitt varumärke.

När Flossy Possy sammanstrå­lar igen, tjugo år efter gymnasiet, för att gå på Essence festival i New Orleans har de alltså helt olika utgångsläg­en. Dina, som just fått sparken, beter sig som en tonåring på speed. Lisa är hypokondri­sk och klär sig som en dam. Ständigt påpassade Ryan håller distans till skvallriga Sasha.

NÄR FÖRVECKLIN­GARNA TAR fart sätts vänskapen allt mer på prov. Hårt skruvade scener avlöser varandra inte minst den kvällen Dina blandat absint i allas drinkar. En del lyckade poänger görs också på vitas fördomar om svarta. Scenerna då Ryan gör upp med sin otrogne man eller tillrättav­isar sin vita pr-kvinna som försöker snacka svart slang sitter fint. När Dina och Lisa kör Golden showerrace på Bourbon street blir det totalt hämningslö­st, och varför inte så länge det sker på deras villkor. Lyssna på väninnekör­en är budskapet. Eller som Aretha Franklin brukar sjunga: Sisters are doin’ it for themselves.

 ?? Bild: UIP ?? FLOSSY POSSY. Fyra gymnasiepo­lare möts igen för att festa loss i New Orleans. Och Oh vilket party det blir, och en kraftmätni­ng. Och en frigörelse­process.
Bild: UIP FLOSSY POSSY. Fyra gymnasiepo­lare möts igen för att festa loss i New Orleans. Och Oh vilket party det blir, och en kraftmätni­ng. Och en frigörelse­process.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden