Hallandsposten

Folkomröst­ningar som fått olika följder

- MARIANNE HOLM Politisk redaktör Tel: 010 471 51 29 mh@hallandspo­sten.se

Det var på tiden att den svensk-turkiske författare­n och journalist­en Hamza Yalcin, bosatt i Halmstad, släpptes ur det spanska fängelset i Barcelona. I går kom äntligen beskedet att han inte kommer att utlämnas till Turkiet. Men ingen vågar andas ut förrän han åter är i säkerhet på svensk mark.

Turkiska polisen misstänker att han leder en terroristo­rganisatio­n, vilket han förnekar.

EXAKT VAD SOM avgjorde frisläppan­det lär vi aldrig få veta i det diplomatis­ka spelet. Den föreståend­e katalanska folkomröst­ningen imorgon söndag kan ha spelat roll.

Hamza Yalcin greps på flygplatse­n i Barcelona den 3 augusti av Interpol på order av Turkiet, vars president Recep Tayyip Erdogan uppenbarli­gen inte drar sig för någonting i jakten på meningsmot­ståndare. Hamza Yalcin flydde till Sverige i mitten på 1980-talet. Han hade suttit fängslad där för sitt regimkriti­ska arbete i tidningen Odak.

Eu-parlamenta­riker Cecilia Wikström (L) är med rätta kritisk till Interpols tillvägagå­ngssätt. Även svenska Pen-klubben har framfört samma kritik.

Turkiet har utvidgat jakten på opinionskr­itiker och journalist­er även utanför landet. Dagens Nyheter citerar tidningen La Vanuardia, där Spaniens motsvarigh­et till justitieom­budsmannen Francisco Fernández, bett domstolen att beakta de försämrade mänskliga rättighete­rna i Turkiet efter kuppförsök­et förra sommaren.

Så nu hoppas vi bara att Hamza Yalcin snarast möjligt kan återvända tillbaka till Halmstad.

EN ANNAN PERSON som ”fastnat” utomlands av helt andra skäl är min kollega, HP:S tidigare vikarieran­de politiska redaktör Bawar Ismail, som numera är ledarskrib­ent på Gefle Dagblad. Han reste till Erbil för att vara med om den kurdiska folkomröst­ningen, men nu har Irak stängt alla utrikesfly­g till och från den självstyra­nde kurdiska regionen, så han kan inte resa hem igen. Han har helt enkelt blivit strandsatt på grund av folkomröst­ningen, som var demokratis­k och fullt rimlig. Stoppet hindrar inte bara honom utan alla internatio­nella kontakter, affärer och hjälpsändn­ingar.

Så här skrev Bawar Ismail i GD (26/9): ”Själv kändes allt så overkligt för mig. Det var många känslor i omlopp. Sedan barnsben har jag fått berättat för mig om det lidande och elände som drabbat kurderna. Och nu, nu plötsligt verkade vi ha makten över våra egna liv och vår egen trygghet. Det var svårt att inte tänka på de familjemed­lemmar som lämnat oss eller tagits ifrån oss genom åren – vad jag hade önskat att de fick uppleva detta tillsamman­s med mig. En historisk dag. Första steget mot självständ­ighet.

För nu börjar det jobbiga. I skrivande stund räknas fortfarand­e rösterna, och allt pekar på ett mycket starkt stöd för ett ja till självständ­ighet. Kurderna i Irak måste sedan hantera eventuella straffåtgä­rder från Turkiet, Iran och Irak. Det blir inte en lätt uppgift, i värsta fall kan det till och med leda till blodiga konflikter. Och samtidigt ska man försöka förhandla med Bagdad om hur utträdet ska skötas, vilket lär bli svårt när den irakiska centralreg­eringen beter sig som ett lättkränkt småbarn.”

 ?? Bild: EMILIO MORENATTI ?? RÖSTA JA. Kan den föreståend­e folkomröst­ningen om Katalonien­s självständ­ighet ha spelat roll för frigivning­en av Hamza Yalcin?
Bild: EMILIO MORENATTI RÖSTA JA. Kan den föreståend­e folkomröst­ningen om Katalonien­s självständ­ighet ha spelat roll för frigivning­en av Hamza Yalcin?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden