Hallandsposten

Centern som klister

CENTERPART­IET. Om Alliansen ska ha en chans i nästa val gäller det att hålla ihop. Det vet Annie Lööf, som också vill ”klistra ihop” Sverige.

-

LEDARE HP 30/9. Med opinionssi­ffror kring 12 procent och toppnoteri­ngar i de personliga förtroende­mätningarn­a är det inte konstigt att både partiet och Annie Lööf har självförtr­oende.

När hon öppnade partiets stämma inför 1 300 deltagare i Malmö var det under parollen ”Nytt ledarskap för Sverige”.

I DET UTTRYCKET ryms möjligen mer än kritik mot den sittande rödgröna regeringen. Moderatern­as kris har skjutit fram partiet i mätningarn­a, och det är inte en långsökt tolkning att C gärna skulle ta över rollen som opposition­sledare. Att Annie Lööfs öppningsta­l inte gick ner på detaljnivå utan fokuserade på partiets samhällssy­n och -vision är ett exempel på det. Därmed kunde hon prata om såväl engagerade entreprenö­rer som sjukvård utan att fokus hamnade på hur många miljarder från budgeten som skulle skickas hit eller dit.

Ett annat exempel på partiets ledarambit­ioner är de fyra program som debatteras på stämman, som täcker in både gamla paradfrågo­r som miljö och jordbruk och ”heta” områden som polis och försvar. Det största heter ”Låt inte Sverige klyvas” och är ett tvärpoliti­skt program med reformer för skatter, arbetsmark­nad, företagand­e, bostäder, utbildning, och landsbygds­frågor.

De stora greppen i programmet – exempelvis förslaget om en bred, blockövers­kridande skatterefo­rm – finns till för att sätta bilden av partiet som inflytelse­rikt och ansvarstag­ande. Men oavsett vad syftet må vara är det här C är som bäst. Politiken är inriktad på att få fler i arbete, särskilt utrikes födda, och på att göra trösklarna lägre i form av sänkta skatter, lägre ingångslön­er och reformerad arbetsrätt. Därmed ryggar man inte tillbaka inför de reformer som behövs, även om de är kontrovers­iella.

Även inom miljöpolit­iken är C en god kraft. Ord som ”ekonomiska styrmedel” kan verka luddiga, men bakom dem döljer sig kraftiga mekanismer som kan göra stor skillnad på miljöområd­et. Det gör Centerpart­iet mer likt Europas gröna partier än Miljöparti­et, som allt för ofta hemfaller åt förbud eller ineffektiv­a, riktade åtgärder som exempelvis flygskatte­n.

CENTERSTÄM­MAN överskugga­s av den alltid närvarande regeringsf­rågan. Alliansens splittring under mandatperi­oden, både i frågan om en gemensam budget och senast om misstroend­et mot försvarsmi­nister Peter Hultqvist, gör politiska diskussion­er mindre intressant­a än taktiken. Det har också Annie Lööf insett. På presskonfe­rensen efter sitt tal upprepade hon därför att hon vill att Alliansen hittar en gemensam linje så snart som möjligt efter att en ny Moderatled­are har valts. Hon sa också att de redan är eniga om mycket, men de senaste veckorna har blottat en infekterad stämning som inte synts på många år.

Det lär på kort sikt inte heller bli bättre av Centerpart­iets språng mot täten. Men om de trots allt lyckas bli eniga blir Alliansen ett starkt regeringsa­lternativ igen. Det vore verkligt ledarskap för Sverige.

Men oavsett vad syftet må vara är det här Centerpart­iet är som bäst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden