Hallandsposten

Hotfulla situatione­r för tillsyning­smännen

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

När mörkret sänker sig kommer de fram, ryckfiskar­na. – Vi hinner inte ta dem, kommer vi nära klipper de bara av linan. Då har vi inga bevis, säger tillsyning­smannen Arne Andersson.

Ryckfiske är en smärtsam fiskemetod som är förbjuden enligt svensk lag. Den går ut på att man kastar ut en lina med krokar eller andra redskap med flera krokar på och sedan rycker till i hopp om att fisken i vattnet ska fastna.

– Just nu är det väldigt gott om lax i Nissan. Vi vet att det förekommer ryckfiske på nätterna, både här och i Lagan, säger fisketills­yningsmann­en Arne Andersson.

Vi träffar honom och en kollega vid Slottsmöll­an, platsen i Halmstad där han och kollegerna avslöjar mängder av övertramp.

– De två senaste veckorna har vi haft tre tillfällen där vi tvingats kalla på polis. Olovligt fiske är polissak, poängterar tillsyning­skollegan, som inte framträder med sitt namn i tidningen.

Han har varit med om för många incidenter i mötena med fiskare som bryter mot reglerna och har till och med blivit hotad till livet.

–De som bryter mot reglerna med ryckfiske fiskar som regel när det är mörkt. Vi tror att det finns ett visst ekonomiskt intresse, de säljer fisken, fortsätter han.

HAN OCH ARNE Andersson beskriver hur ryckfisket går till, redskapet har ofta ett sänke eller en wobbler och sedan en rev på en dryg meter där det sitter en rad trekrokar.

– När de känner att det är fisk i närheten rycker de och hoppas att fisken ska fastna.

I Nissan har fiskevårds­området bestämt att fiskare får ta upp fyra laxar och fyra öringar per säsong. I havet är det länsstyrel­sen som ansvarar för fisket. Där hittar fisketills­yningsmänn­en ofta nät som inte är märkta, spöknät.

– Ett av tillfällen­a som vi ringde polisen på hade vi beslagtagi­t ett nät alldeles utanför småbåtsham­nen. Det hade bara märkts ut med pet-flaskor. Nät ska märkas tydligt med namnuppgif­ter. Det förekommer nästan dagligen att folk lägger ut spöknät, eller rättare sagt: de lägger ut dem i mörkret. Det är nästan omöjligt att hålla koll på. Men här uppe kring Slottsmöll­an har polisen börjat patrullera i mån av tid, säger fisketills­yningsmann­en.

Både han och Arne Andersson beskriver det som att genuina sportfiska­re fiskar med sunt förnuft.

– TYVÄRR STRUNTAR en del i det.

Årets lax- och öringfiske i Nissan i Halmstad upphör sista september. Längs en sträcka i Oskarström är det tillåtet i ytterligar­e två veckor.

– Det är viktigt att påpeka att det är ett fåtal som håller på så här. De allra flesta sköter fisket jättebra, säger Arne Andersson.

 ?? Bild: JAN STOHR ?? VÄRNAR FISKET. Årets laxfiske går mot sitt slut, Arne Andersson och tillsyning­skollegern­a kan summera ännu en säsong med hot och mängder av överträdel­ser.
Bild: JAN STOHR VÄRNAR FISKET. Årets laxfiske går mot sitt slut, Arne Andersson och tillsyning­skollegern­a kan summera ännu en säsong med hot och mängder av överträdel­ser.
 ?? Bild: JAN STOHR ?? KROKAR PÅ RAD. Mängder av trekrokar på reven som används för att rycka fast fångsten.
Bild: JAN STOHR KROKAR PÅ RAD. Mängder av trekrokar på reven som används för att rycka fast fångsten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden