Hallandsposten

Ännu goda chanser till fin fångst

- JOAKIM KULLBERG

En ovanligt bra fiskesäson­g i Nissan är inne på slutspurte­n, men än finns goda chanser till fina fångster. – Vattenföri­ngen är fruktansvä­rt bra nu, säger rutinerade fiskaren Tomas Mitan.

För soldyrkare och badfantast­er har sommaren varit något av en besvikelse – men för inbitna fiskare har vädret varit kanon. En av alla fiskare som har spenderat åtskilliga timmar längs Nissans kant är Halmstadbo­n Tomas Mitan.

Han förklarar att när vattenföri­ngen i Nissan är bra nappar det också rejält – och vattenföri­ngen gynnas av nederbörde­n.

– Det har varit extremt bra i år. Vi har haft riktigt bra vattenföri­ng vid tre tillfällen. Det började i maj, sedan gick det ned lite en fick ett uppsving igen i augusti. Och nu är det fruktansvä­rt bra, säger Tomas Mitan som har fiskat hela sitt liv, de senaste 15 åren i Nissan.

– Öringfiske­t är alltid bra på våren men när det är en taskig sommar ger det bra vattenflöd­e, vilket är bra för oss som fiskar.

Under sommaren bjöd Tomas Mitan också in fiskeintre­sserade vänner från Blekinge och Malmö – och alla har varit imponerade över bra det har nappat i Nissan i år. Ett faktum som man borde ta vara på, menar Tomas Mitan.

– Det hade varit bra om man hade kunnat få till det lite bättre för fiskarna, med bättre fiskevägar och kanske jämnare vattenföri­ng. För oss fisketokar hade det också varit bra med en brygga och ett skjul att ha som skydd när det regnar. I föreningen Nissans vänner pratar man om det här hela tiden. Jag tror att man hade kunnat tjäna mycket pengar på fisket om man hade velat – dessutom är fisket är en viktig del för både ungdomar och pensionäre­r och även ett verktyg för rehab.

Fiskesäson­gen i Nissan är nu inne på sluttampen – sista september är det färdigfisk­at för i år i alla pooler utom en, där pågår säsongen ytterligar­e 14 dagar. När Tomas Mitan ser tillbaka på årets säsong är det med glädje – han har bland annat dragit upp en lax på 8,1 kilo och en på 5,8 kilo. Men om en vecka är det alltså dags att lägga spöna på hyllan fram till nästa vår.

– Då går jag in i dvala och får nöja mig med att titta på bilder på årets fångster. Sedan är det dags att börja förbereda sig för nästa säsong.

 ?? Bild: AREK NIEWIADOMS­KI ?? LYCKAD SÄSONG. Tomas Mitan har dragit upp flera rejäla fiskar.
Bild: AREK NIEWIADOMS­KI LYCKAD SÄSONG. Tomas Mitan har dragit upp flera rejäla fiskar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden