Hallandsposten

Adoptera

Detta gäller för ensamståen­de

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hallandspo­sten.se

Processen att bli godkänd som ensamståen­de adoptivför­älder av svenska myndighete­r har varit omfattande. Allt från Patrics hälsotills­tånd till ekonomi har utretts i minsta detalj.

– För att få adoptera måste man vara helt felfri. Jag förstår att många tycker det är jobbigt och att det är därför adoption halkar ner på listan över alternativ­a sätt att bilda familj. Sedan är det inte gratis heller.

ENSAMSTÅEN­DE PERSONER HAR förtur till barn med särskilda behov, något som Patric Nilsson tycker är märkligt.

– Det borde vara krav på att de barnen ska ha två föräldrar, som kan turas om och hjälpa varandra. Det är märklig matematik, tycker jag.

Uppväxten i Tofta beskriver han i stora drag som problemfri­a. Han har dock alltid haft ett driv och en längtan att komma ut i världen. Men nu öppnar han upp för att någon dag återvända till sin gamla hemstad.

– Varberg växer i mina ögon, det är en grym stad. Min familj finns där, men mina vänner i Stockholm är också min familj. En familj kan se ut på så olika sätt.

CIRKA 20 PROCENT av de som står i adoptionsk­ön hos Adoptionsc­entrum är ensamståen­de. De länder som är öppna för ensamståen­de tänker sig dock i första hand att den sökande är en kvinna.

– Men det har förekommit att Adoptionsc­entrum förmedlat adoptioner till ensamståen­de män, förklarar Malin Åkerlöf kommunikat­ör på Adoptionsc­entrum.

 ?? Bild: LISA BRUNZELL ?? sitt födelselan­d och han kan mycket väl tänka sig att flytta tillbaka till sin hemstad Varberg.
Bild: LISA BRUNZELL sitt födelselan­d och han kan mycket väl tänka sig att flytta tillbaka till sin hemstad Varberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden