Hallandsposten

Olika bud om byggandet av bostäder

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

”Vi behöver se över våra rutiner så att saker och ting rapportera­s in från oss.”

MAX WEHLIN analytiker på kommunen

SCB:S siffror för 2016 års bostadsbyg­gande i Halmstad stämmer inte överens med det verkliga utfallet. Statistike­n bygger på den informatio­n som kommunen själv rapportera­r in till myndighete­n. Men differense­n beror på båda parter, menar Max Wehlin, analytiker på kommunen.

– Det är en kedja som inte riktigt fungerar här som vi behöver få ordning på, säger han.

När HP begärde ut siffran från kommunen i början av året kunde en tjänsteman med hjälp av kommunens eget system räkna ut att 722 bostäder färdigstäl­ldes i Halmstad 2016. Men enligt SCB var det bara 384 stycken, vilket innebär en differens utanför felmargina­len, enligt Max Wehlin.

– Vi behöver se över våra rutiner så att saker och ting rapportera­s in från oss. Och på SCB ligger problemet i att de inte riktigt hinner med att lägga in det i tid, säger analytiker­n som nyligen deltog i en konferens där problemati­ken diskuterad­es.

– Det här var ingenting som var unikt för Halmstad utan det är ett ganska genomgåend­e problem i kommunsver­ige just nu.

Enligt Wehlin tittar SCB på möjlighete­n att läsa in statistike­n maskinellt direkt från byggnadsko­ntorens datasystem, i stället för att som i dag hantera den manuellt.

SCB:S bostadssif­fror används bland annat av myndighete­r och det är viktigt att de stämmer, menar han.

– Det här påverkar inte när vi söker bidrag för då skickar vi in ett eget underlag. Men den här statistike­n är viktig eftersom det är så mycket fokus på bostäder på riksplanet och det är ju i huvudsak den statistike­n man använder när man jämför kommuner med varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden