Hallandsposten

Hoff (S) anmäler Reinfeldt till KU

- Matilda.carlstrom@hallandspo­sten.se

Den förre regeringen med Fredrik Reinfeldt (M) i spetsen bär ansvaret för säkerhetsh­averiet på Transports­tyrelsen. Det menar den halländske riksdagsle­damoten Hans Hoff (S). Nu vill han att KU granskar Reinfeldt.

”Hade Transports­tyrelsen haft det tydliga uppdraget hade haveriet med största sannolikhe­t inte skett.”

Den halländske riksdagsle­damoten Hans Hoff vill att konstituti­onsutskott­et(ku) granskar Fredriks Reinfeldts ansvar i säkerhetsh­averiet på Transports­tyrelsen.

– Hade den förra regeringen verkställt riksdagens beslut så hade man med största sannolikhe­t aldrig hamnat här. Då hade myndighete­rna haft ett klart direktiv, säger han.

Hans Hoff syftar på ett riksdagsbe­slut från 2011. Den borgerliga regeringen skrev då i en skrivelse till riksdagen att det är viktigt att ta It-säkerheten på största allvar när ma It-outsourcar. Det blev ett riksdagsbe­slut på detta, men sedan verkar det som att den formulerin­gen fallit bort. I reglerings­brevet, som är en form av ”arbetsbesk­rivning”, till Transports­tyrelsen står det inte något om It-säkerhet.

– Man har helt enkelt inte verkställt beslutet. Regeringen har inte gjort sitt jobb när det gäller den biten. HANS HOFF (S)

Hade Transports­tyrelsen haft det tydliga uppdraget hade haveriet med största sannolikhe­t inte skett, säger Hans Hoff. Vad hoppas du ska hända nu?

– När KU granskar detta hoppas jag att man får klarhet i att varför den borgerliga regeringen inte verkställd­e riksdagens beslut. Har de vänt om och gjort en annan bedömning att det inte var så viktigt? Det är därför jag begär det här.

MATILDA CARLSTRÖM

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden