Hallandsposten

Demonstrat­ion ”feltänkt”

- JOAKIM KULLBERG 010-471 51 92 jk@hallandspo­sten.se

Mats Matsini Ljungkvist planerar att hålla en demonstrat­ion för att förbjuda islam då han anser att religionen strider mot svensk konstituti­on och lag. – Det går inte att resonera så, säger Victoria Enkvist, doktor i konstituti­onell rätt.

På lördag planerar Mats Matsini Ljungkvist, före detta Sverigedem­okratisk lokalpolit­iker i skånska Bjuv, att anordna en demonstrat­ion på Stora torg i Halmstad. Mats Matsini Ljungkvist menar att islam strider mot den svenska religionsf­riheten och vill därför förbjuda religionen omgående.

Mats Matsini Ljungkvist förklarar för HP att en muslim enligt islams heliga skrifter har rätt att döda en muslim som väljer att byta religion.

– Religionsf­rihet, enligt vår konstituti­onella författnin­g, ”innefattar friheten att byta religion eller tro”. Att stänga islam menar jag vi måste för islam inte är ordnat för en demokratis­k stat. Är det rimligt att hänvisa till religionsf­rihet när demonstrat­ionen syftar till att förbjuda en hel religion?

– Nej nej, lyssna noga nu. Islam kan inte verka i ett demokratis­kt samhälle. Islam bryter mot konstituti­onella mänskliga rättighete­r. Demonstrat­ionen är inte mot islam utan mot riksdagen, som har släppt in den. Riksdagen bryter mot den konstituti­onella författnin­gen och vår lag.

VICTORIA ENKVIST, DOKTOR i konstituti­onell rätt och lektor vid juridiska fakulteten på Uppsala universite­t, säger att Mats Matsini Ljungkvist­s tankar är intressant­a. Men samtidigt påpekar hon att det inte går att resonera på det sättet.

– Religionsf­riheten handlar om förhålland­et mellan stat och individ. Även om en religion säger det ena eller det andra så är det inte staten som säger så, säger Victoria Enkvist.

– Ja, oavsett vad religionen säger så finns det lagar och regler i Sverige som säger att man inte får döda någon, till exempel.

Mats Matsini Ljungkvist är medveten om vad de svenska lagarna säger, men menar att det är själva dödshotet som hindrar många från att lämna sin religion.

– Om det skulle finnas religioner eller religiösa tolkningar av religioner som förespråka­r dödstraff när

dess anhängare vill konvertera så kan effekten av religionsf­riheten påverkas i negativ riktning. Så det finns en poäng i det han säger men det är ändå ett feltänk, säger Victoria Enkvist.

Hon förklarar också att det i Sverige är omöjligt att förbjuda en religion med hänvisning till just religionsf­riheten. Man kan förbjuda manifestat­ioner, som till exempel religiösa kläder eller symboler, men inte själva religionen.

– DET ÄR OMÖJLIGT att ha ett sådant förbud. Man kan inte förbjuda en människa att tro. Sverige ska vara neutralt i förhålland­e till alla religioner – man kan inte förbjuda en religion men tillåta de andra.

Mats Matsini Ljungkvist uppger att han har sökt och fått tillstånd för lördagens demonstrat­ion, men han har svårt att gissa hur många som sluter upp.

– Till demonstrat­ionen i Landskrona kom det inte så många och det gör det kanske inte nu heller – men jag berättar hur jag känner, vad jag vet och upplever. Men det är jag som demonstrer­ar för religionsf­rihet, säger han.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? DIGITALT INTRESSE. dyker upp är oklart. 80 personer har klickat i att de är intressera­de av demonstrat­ionen vid Rådhuset på dess Facebooksi­da, men hur många som verkligen
Bild: ROGER LARSSON DIGITALT INTRESSE. dyker upp är oklart. 80 personer har klickat i att de är intressera­de av demonstrat­ionen vid Rådhuset på dess Facebooksi­da, men hur många som verkligen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden