Hallandsposten

Inget område tomt trots polisens Göteborgsf­okus

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Beskedet från polisen är glasklart: ingen ort blir övergiven när polisen samlar personal från hela landet för att bevaka lördagens demonstrat­ioner i Göteborg.

Nordiska motståndsr­örelsen, NMR, tänker samla över 1 000 personer till en massiv demonstrat­ion i centrala Göteborg på lördag, 30 september.

Det blir den nazistiska organisati­onens största aktion någonsin. När motståndsr­örelsen samlades i Falun på 1 maj i år bestod gruppen av över 600 personer.

Men trots att polisen samlar ihop alla tänkbara resurser för att trygga ordning och säkerhet i Göteborg försäkrar man att andra delar av landet inte behöver känna oro.

– Vi lämnar inte ut några uppgifter om hur många poliser vi blir i Göteborg. Men vi lämnar inget annat område tomt. Vi har kvar personal på alla ställen, beskriver Jenny Widén, presstales­person.

FÖR ATT FÅ ihop ekvationen kommer många poliser som inte skulle ha jobbat i helgen att kallas in för tjänstgöri­ng, antingen på sina ordinarie orter, eller i Göteborg.

På polisspråk kallas kraftsamli­ngen för en regional, särskild händelse. Det närmaste polisen själv går in på att beskriva sin styrka är att man säger att ”ett stort antal polisanstä­llda från andra delar av Sverige deltar i arbetet”.

– Vi förväntar oss att det blir både tillstånds­givna och icke tillstånds­givna aktioner på lördag, fortsätter Jenny Widén.

I ARBETET UNDER lördagen högpriorit­erar polisen att ingripa mot brott som begås i nära anslutning till Nordiska motståndsr­örelsens sammankoms­t. Som exempel på brott pekar polisen på hets mot folkgrupp.

Polisen i Göteborg rustar för att ingriper antingen på plats eller i efterhand.

Personal i yttre tjänst utrustas med kroppsburn­a kameror och i bakgrunden finns en stor utrednings­organisati­on i beredskap.

I besked till demonstran­terna säger polisen att ”indirekt åsiktsyttr­ing genom bärande av emblem eller uppträdand­e i viss klädsel” kan ses som en brottslig handling.

Under lördagen sker en sammankoms­t på Stora torg i Halmstad.

I sin tillstånds­ansökan har arrangören förklarat att huvudsyfte­t är framföra kritik mot Islam. Polisen räknar inte med att den sammankoms­ten leder till någon större ordningsst­örning.

 ?? Bild: KENT ENG ?? INTE ALLA I GÖTEBORG. Polisen får mycket arbete vid demonstrat­ionerna, men har personal kvar för att trygga säkerheten på andra platser.
Bild: KENT ENG INTE ALLA I GÖTEBORG. Polisen får mycket arbete vid demonstrat­ionerna, men har personal kvar för att trygga säkerheten på andra platser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden