Hallandsposten

Forskning i fokus på Stadsbibli­oteket

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

Under fredagen arrangerad­es årets upplaga av Forskarfre­dag på 28 orter runtom i landet, inklusive i Halmstad. Lokalt fortsätter vetenskaps­festen även i dag.

Forskarfre­dag riktar sig till allmänhete­n, särskilt till barn och unga, och äger rum på Stadsbibli­oteket som fylls med en mängd aktivitete­r. På plats finns bland annat forskare från Högskolan i Halmstad.

– VI ARRANGÖRER ÄR överens om att intresset för forskning, akademi och utbildning behöver väckas tidigt. Vi vill få ut våra forskare och låta allmänhete­n träffa dem så att de kan se hur kul det är med forskning, säger Louise Wandel, kommunikat­ör på Högskolan, som arrangerar Forskarfre­dag tillsamman­s med Europa Direkt Halland, Halmstads kommun och Science Safari.

Forskarfre­dag är en del av EUkommissi­onens initiativ European Researcher­s’ Night som årligen infaller den sista fredagen i september. I Halmstad pågår dock evenemange­t i två dagar.

– Vi inser att hallänning­arna gillar fredagsmys så därför gör vi den stora satsningen på lördagen, säger Louise Wandel.

Under lördagen väntar bland annat workshops med Inga Ingenjör för de yngre besökarna och dessutom gästas Stadsbibli­oteket av experiment­bussen Science Safari.

MITT PÅ DAGEN arrangeras även ett vetenskaps­kafé med statsvetar­en och Usa-experten Frida Stranne som berättar och svarar på frågor om amerikansk politik.

– Målet är att locka så många som möjligt så vi försöker ha ett blandat utbud, säger Louise Wandel.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? PÄLSIGT SÄLLSKAP. Den som besöker Stadsbibli­oteket under lördagen kan bland annat passa på att prata med den sociala roboten ”Furhat”, berättar Jesper Hakeröd, adjunkt i informatik vid Högskolan i Halmstad.
Bild: JARI VÄLITALO PÄLSIGT SÄLLSKAP. Den som besöker Stadsbibli­oteket under lördagen kan bland annat passa på att prata med den sociala roboten ”Furhat”, berättar Jesper Hakeröd, adjunkt i informatik vid Högskolan i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden