Hallandsposten

Ratad expert pekar ut bästa kostråden

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Även om Högskolan inte längre är intressera­d av professor Gunnar Johanssons kunskaper är Halmstads föreläsnin­gsförening det. I nästa vecka är han inbjuden dit för att prata om vad man egentligen kan lita på i djungeln av kostråd.

Vid föreläsnin­gen i Immanuelsk­yrkan på onsdag ska professor Gunnar Johansson reda ut vad som egentligen gäller beträffand­e alla kostråd som sköljer över oss via löpsedlar, tv och nätet.

I REKLAMEN FÖR föreläsnin­gen står att det är lätt att bli förvirrad över alla råd och tänka att det inte tjänar något till att följa råd när de kan vara så motstridig­a. Men Gunnar Johansson vill visa att det finns forskning som visar vad man ska lita på.

När HP tidigare intervjuat honom i ämnet har han hållit sig till ganska enkla råd. Exempelvis att äta tre ordentliga mål om dagen, på bestämda tider. Och att vid lunch och middag utgå från tallriksmo­dellen – med en tredjedel proteinrik mat, en tredjedel kolhydratr­ik och en tredjedel grönsaker.

Han har även talat sig varm för att äta tre frukter per dag, välja nyckelhåls­märkta livsmedel, äta fisk tre gånger i veckan, välja fullkornsa­lternativ och använda flytande fett i matlagning­en.

Högskolan rekryterad­e professor Gunnar Johansson 2009 för att lyfta ämnet hälsoveten­skap i Halmstad inför en ansökan om forskarrät­tigheter.

MED SIG HADE han ett forsknings­koncept om kostråd för överviktig­a, kallat MOR (matordning på recept).

Han blev 2014 sjukskrive­n efter att en längre tid känt sig mobbad och trakassera­d på arbetet – vilket han menade berodde på att han agerat visselblås­are och protestera­t när Högskolan ska ha förskönat en ansökan om forskarrät­tigheter.

I BÖRJAN AV 2017 betalade Högskolan honom en miljon kronor, 18 månadslöne­r, för att han skulle säga upp sig.

– Det ska bli skönt att prata om forskning och kostråd igen – att få vara sig själv och inte bara vara känd som den mobbade professorn, säger Gunnar Johansson, efter att den här veckan varit på Göteborgs universite­t och föreläst för fysioterap­euter om nutrition och kroppssamm­ansättning.

”Det ska bli skönt att få vara sig själv och inte bara vara känd som den mobbade professorn.”

GUNNAR JOHANSSON

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden