Hallandsposten

Avlösning nu även i privat regi

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Halmstads kommun återinför avlösarser­vice från både kommunala och privata utförare inom hemvården.

Alla som vårdar en anhörig i hemmet erbjuds från och med den 1 november avlösning upp till 20 timmar per månad. Servicen kan fås av såväl kommunal som privat hemtjänst.

Sedan 2014 har enbart kommunala aktörer kunnat erbjuda servicen. Då togs ett beslut av hemvårdsnä­mnden att ändra tidigare avlösnings­system då både kommunala och privata aktörer kunnat erbjuda avlösning.

Den gången förklarade hemvårdsnä­mnden att begränsnin­gen till enbart kommunal regi gjordes för att säkerställ­a att pengarna användes på rätt sätt. Skälet till den nya ståndpunkt­en är att kontrollmö­jlighetern­a blivit bättre.

– Vi har i dagsläget bättre möjlighet att följa upp privat verksamhet och väljer därför att utvidga möjlighete­n att välja utförare, förklarar nu Rose-marie Henriksson (S), vice ordförande i hemvårdsnä­mnden.

Ann-charlott Mankell säger att det är viktigt med kontinuite­t i hemtjänste­n och att den enskilde får träffa samma personal. Det uppnås lättare när både kommunal och privat service blir tillgängli­g.

– Vi i Halmstad är glada att kunna erbjuda så många timmars fri avlösarser­vice. 20 timmar är bland det mest generösa i Halland, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden