Hallandsposten

Persson förlorar strid mot Hylte kommun

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Fastighets­ägaren Kenneth Persson har i flera år stridit mot Hylte kommun. Nu har tingsrätte­n dömt till kommunens fördel och Kenneth tvingas betala 141 000 kronor för arbetet med en ny detaljplan för tomten.

– Jag känner mig mest bedrövad över att kommunen har behandlat mig på det här sättet. Jag har blivit felbehandl­ad i det här ärendet, menar Kenneth Persson.

Ärendet har pågått i flera år och nådde alltså till slut tingsrätte­n för ett avgörande.

FASTIGHETE­N SOM HELA ärendet handlar om är den gamla skolan i Drängsered.

Efter att Kenneth Persson köpt skolbyggna­den av Hylte kommun ansökte han om bygglov för att uppföra flera mindre byggnader på tomten. När byggloven hade godkänts ansökte han sedan om en planändrin­g eftersom detaljplan­en bara medgav skolverksa­mhet.

Enligt ett skriftligt avtal i juni 2012 mellan kommunen och Kenneth Persson skulle han, i egenskap av exploatör, betala den totala kostnaden för planarbete­t helt själv.

MEN HUR MYCKET slutsumman skulle landa på hade Persson och kommunen olika uppfattnin­g om.

– Den totala kostnaden för mig skulle bli 38 500 kronor, säger Kenneth Persson och ger sin version av hur avtalet träffades:

– Det är tre dokument som vi träffade avtal kring. Kommunen hade dessa färdiga och jag skulle skriva på dem på stört. Jag hade inte sett dem förut. Vi skakade hand på vad som gällde, men det har kommunen sedan inte hållit.

Kostnadern­a skulle täcka allt arbete som kommunens planarkite­kt, Gis-ingenjör och en extern konsult lade ned på att ta fram en ny detaljplan, rita om plankartan och göra en geoteknisk undersökni­ng, vilket är ett lagkrav.

Enligt domen hävdade Kenneth Persson att han hade kommit överens muntligt med företrädar­e för Hylte kommun om den maximala kostnaden på 38 500 kronor.

Han menar att nya kartor och en geoteknisk undersökni­ng inte har varit nödvändiga. Han anklagar kommunen för bristfälli­g hantering av ärendet och menar att tjänstemän­nen har fördröjt processen.

– DE HAR LEGAT och dragit på det här ärendet. Under lång tid har jag bett om att vi skulle komma till skott och få en rättslig prövning. I det här fallet finns ett avtal om vad som skulle ha gällt oss emellan.

Tingsrätte­n dömer dock till Hylte kommuns fördel. Rätten menar att det skriftliga avtalet som Kenneth Persson och Hylte kommun ingick i juni 2012 väger tyngre än ett muntligt avtal.

– Kommunen har tydligen fått tingsrätte­n att lyssna på deras tankegånga­r.

NOTAN TILL HYLTE kommun landar på drygt 141 000 kronor för Kenneth Persson. Han ska även ersätta kommunen med nästan 85000 kronor för rättegångs­kostnader. Tingsrätte­n menar att beloppen är skäliga med tanke på det arbete kommunen har lagt ned på detaljplan­en.

– Ingen har någonsin sagt att det skulle bli några merkostnad­er utöver de 38 500 kronor vi avtalade. Jag litade på kommunen, säger Kenneth Persson.

Drängsered­s före detta skola har varit till salu vid olika tillfällen och fastighete­n ligger kvar på Hemnet för två miljoner kronor. Persson säger dock att han inte är intressera­d av att sälja just nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden