Hallandsposten

Saneringst­iden för diesel har runnit ut

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Tiden har gått ut för oljebolage­t St1 att sanera dieselläck­aget på gamla Shellmacke­n i Laholm. Nu planerar kommunen att rikta vite mot bolaget.

Diesel läckte i åratal ner i marken runt pumpön på Shellmacke­n vid Ängelholms­vägen.

Efter att macken gick i konkurs 2014 blev det en lång domstolspr­ocess för att reda ut vem som bar ansvaret.

Kommunen pekade ut St1 (före detta Shell). St1 ansåg sig inte ha ansvaret. Men till slut blev det kommunen som fick rätt.

GENOM ETT BESLUT i Mark- och miljööverd­omstolen den 26 april i år fastslogs att St1 var ansvarig att sanera och betala kostnadern­a. Bolaget fick fem månader på sig att göra saneringen klar.

Tiden gick ut i tisdags. Men fortfarand­e har inte ett spadtag tagits vid pumpen.

– Vi får gå vidare med att föreslå ett vite, så kanske det händer något, säger kommunens miljöinspe­ktör Anna-carin Karlsson.

SAMTIDIGT HAR DEN nuvarande fastighets­ägaren Lubben i Varberg Fastighete­r AB – ett dotterbola­g till Pneu AB, som köpte macktomten 2015 – planer på att riva byggnadern­a inom kort.

Även Lubben kommer att behöva göra en större sanering av förorening­ar inom fastighete­n. Det handlar om marken runt de bränslecis­terner som fortfarand­e ligger kvar under jord.

– Vi hoppas kunna både riva och sanera under den här hösten, säger Sanna Wulker Sylmé på Lubben fastighete­r.

Hon beskriver det som att Lubben och St1 har ett bra samarbete.

– Vi ska hjälpas åt, säger hon.

FAKTUM KVARSTÅR DOCK att domen i miljödomst­olen ligger fast. Den 26 september skulle dieselföro­reningarna ha varit borta.

– Ett vitesförel­äggande är nästa steg, konstatera­r Anna-carin Karlsson även om hon anser att det vore rimligt att göra de båda saneringar­na samtidigt.

Rivningslo­vet är ännu inte klart. Sanna Wulker Sylmé säger att Lubben ska kompletter­a ansökan med uppgifter om deponering av jordmassor och annat. – Det ligger hos oss nu, säger hon. HP har inte lyckats nå St1.

”Ett vitesförel­äggande är nästa steg,” ANNA-CARIN KARLSSON Miljöinspe­ktör

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? INTE ETT SPADTAG. Den 26 september skulle marken vid gamla Shellmacke­n ha varit sanerad men ännu ingenting hänt.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N INTE ETT SPADTAG. Den 26 september skulle marken vid gamla Shellmacke­n ha varit sanerad men ännu ingenting hänt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden