Hallandsposten

Så håller du ditt barn friskt i höst

- PÄR LINDQVIST JONATAN GERNES

Förkylning­ar, magsjukor och springmask. Under hösten frodas sjukdomarn­a på förskolan. För att bättra på kunskapern­a deltog Nyckelpiga­ns förskola i Mellbystra­nd i en hygienveck­a.

Tanken med hygienveck­an är att personal inom förskolan ska lära sig mer om hur man kan vara uppmärksam på smittsprid­ningen, men även föra vidare kunskapen till föräldrar och barn. Medborgars­kolan i Mellbystra­nd ser en god effekt.

– Barnen kan sångerna om hur man ska tvätta händer och var man nyser. Alla går runt och tycker att det är kul att tvätta händerna nu. Nu gäller det bara att hålla i det, säger Pernilla Chiaranton­a, förskolech­ef på Nyckelpiga­ns förskola.

När hösten har gjort sitt intåg smäller ofta sjukperiod­en till för de som har barn på förskolan. Förkylning­ar, magsjukor, springmask, svinkoppor och löss är några vanliga inslag som drabbar förskoleba­rnen.

– Tre, fyra veckor efter starten börjar de vanliga förkylning­arna komma som ett brev på posten, säger Mats Erntell, smittskydd­söverläkar­e på Hallands sjukhus. Vad beror det på?

– Barnen är mer inomhus, kontaktern­a ökar och då har olika virus möjlighet att sprida sig. Men naturen måste ha sin gång, vanliga virus sprids och vi kan inte rå på det, säger Mats Erntell.

MEN DET FINNS så klart olika knep för att undvika allt för många sjukdagar under hösten.

Hygienveck­an är ett sätt att öka kunskapen om smittsprid­ning. Det är hygiensjuk­sköterska i förskolan (Hyfs) i Västra Götalands regionen som ligger bakom kampanjen. Framför allt trycker man på god handhygien.

Man uppmanar barn att tvätta händerna när man kommer till förskolan, i samband med måltider, fruktstund, toabesök och när man kommer hem.

– Det är bra för personal, föräldrar och barn att ha sådana här utbildning­ar. Man minimerar riskerna, menar Mats Erntell.

I HALLAND ÄR det bara förskolor i Kungsbacka och Laholm som anslutit sig till hygienveck­an. Nyckelpiga­n har arbetat med Hyfs i flera år.

– De har bra direktiv och vi lägger ut länkar, där föräldrarn­a själva kan se vad som gäller vid den och den sjukdomen, hur länge man ska vara hemma och så vidare. Det är väldigt tydligt, säger Pernilla Chiaranton­a.

 ?? Bild: TT /GP ?? SJUKDOMAR SPRIDS LÄTT. Många barn riskerar att bli sjuka efter några veckor på förskola. God hygien är ett bra motmedel.
Bild: TT /GP SJUKDOMAR SPRIDS LÄTT. Många barn riskerar att bli sjuka efter några veckor på förskola. God hygien är ett bra motmedel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden