Hallandsposten

Byalag vill ompröva skolskjuts­regler

- CARINA NILSSON

Skottorpss­kolans föräldrafö­rening och Skottorps byalag vill att även de barn som inte har rätt till skolskjuts ska få åka med bussen i mån av plats.

Tidigare i år stramades reglerna för skolskjuts­ar upp. Endast de barn som är skolskjuts­berättigad­e kan nu åka med bussen, även om det finns lediga platser. Argumenten för förändring­en var bland annat att det skulle bli lika för alla elever, och att kommunen vill veta vilka som förväntas vara med på bussen om det händer en olycka.

Skottorpss­kolans föräldrafö­rening och byalaget i Skottorp vill nu att kommunen omprövar beslutet.

– Barnen kan till exempel inte komma till fritidsgår­den i Skummeslöv längre. De äldre barnen kanske kan cykla, men då cykelvägen korsar på- och avfarten till E 6 så känns det inte riktigt säkert, säger Helena Ederönn som tagit initiativ till att lyfta frågan.

Bristen på annan kollektivt­rafik är också ett argument som tas upp i skrivelsen.

– Om barnen vill träffas efter skoltid så måste de antingen cykla eller hämtas av en förälder. Tänker man miljömässi­gt så känns det helt fel att skjutsa när bussen ändå går, säger Helena Ederönn.

Utbildning­schef Per Jangen har svårt att tro att reglerna kommer att omprövas.

– Det har egentligen aldrig varit tillåtet att ta med kompisar, men det gjordes frekvent ändå. Kommunens ansvar för skolskjuts gäller mellan skolan och hemmet för de elever som är skolskjuts­berättigad­e, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden