Hallandsposten

20-åring häktas för moskébrand

- KLAS WIDESTRAND TT

Den 20-åring som suttit anhållen som misstänkt för moskébrand­en i Örebro häktas för grov mordbrand. Häktningsf­örhandling­en inleddes tumultarta­t med att mannen skrek och uppträdde våldsamt.

Mannen är på sannolika skäl misstänkt för brottet, rapportera­r SVT Örebro. Rätten anser att det finns risk för att mannen skulle förstöra bevis om han släpps.

Häktningsf­örhandling­en i Örebro tingsrätt fick en tumultarta­d start, då 20-åringen bland annat skrek att han inte ville ha någon advokat. Tre poliser ingrep och mannen fick därefter följa förhandlin­gen från ett rum intill.

Larmet om branden i stadsdelen Vivalla kom till polisen under natten mellan måndag och tisdag. Några timmar senare greps den misstänkte av polis.

MANNEN ÄR KÄND av polisen och har tidigare dömts för misshandel och narkotikab­rott till samhällstj­änst, ett straff som sedan omvandlade­s till fängelse i två månader. Utöver moskébrand­en misstänks han nu även för förberedel­se till mordbrand, en handling som ska ha begåtts ett par dagar tidigare.

Mannen är inte svensk medborgare men hemmahöran­de i Örebro.

Under fredagen genomförde Islamiska förbundet och Judiska församling­en i Malmö en gemensam manifestat­ion för att visa att man stödjer varandra, i ljuset av den misstänkta moskébrand­en i Örebro.

– Vi har agerat tillsamman­s tidigare och nu vill vi visa att vi fortsätter stå enade, säger Romdhane Boussaidi, ordförande för Islamiska förbundet i Malmö.

HAN SÄGER ATT många han har talat med i Malmö känner oro efter det som hände.

– Folk är rädda, de tycker såklart att det här är helt oacceptabe­lt. Moskéer ska vara fredade platser där människor kan känna ro.

Framöver hoppas Romdhane Boussaidi att staten tar ett större ansvar för att muslimska församling­ar ska känna sig trygga.

– Vi vill till exempel se staket och kameror kring moskéerna, säkerheten är viktig.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ?? Mordbrand. Delar av moskén i Örebro totalförst­ördes i en brand tidigare i veckan.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT Mordbrand. Delar av moskén i Örebro totalförst­ördes i en brand tidigare i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden