Hallandsposten

Våldsamma grupper möts i Göteborg

GÖTEBORG: NAZISTDEMO­NSTRATION LOCKAR VÅLDSBENÄG­NA EXTREMISTE­R

- HELENA WANDE TT

Extremiste­r från både höger- och vänstersid­an från flera länder samlas i Göteborg. Bland annat mobilisera­r organisati­oner som deltog i de våldsamma kravallern­a i Hamburg i somras då flera hundra poliser skadades.

– De är inte där för att prata. De är där för att konfronter­a nazisterna med våldsamma metoder, säger Anders Bergman, författare och expert på höger- och vänsterext­remism, om de vänstergru­pper som väntas komma.

Men även högerextre­misterna är kända som våldsbejak­ande.

– Nazisterna har våldet inbyggt i sin organisati­on. De uppmuntrar sina medlemmar att bära kniv, säger Bergman.

Nätverket Arna (The Autonomous Revolution­ary Nordic Alliance), som beskrivs som en paraplyorg­anisation för autonoma vänsterorg­anisatione­r i Skandinavi­en, har sedan länge uppmuntrat anhängare runt om i Norden till en motdemonst­ration i Göteborg. Arna var ett av de nätverk som deltog i kravallern­a i samband med G 20-mötet i Hamburg i juli, som ledde till stor förstörels­e och att flera hundra poliser skadades.

BUSSRESOR MED motdemonst­ranter från organisati­oner som Antifascis­tisk aktion (Afa), som ingår i Arna, anordnas från bland annat Danmark och Norge. Enligt Anders Bergman anses den danska vänstern vara särskilt våldsam.

Polisen vill inte bekräfta att utländska grupper är på väg till Göteborg, men uppger att de inte utesluter ett sådant scenario. Gränspolis­en är inkopplad.

– Vi följer flödet in och ut från Sverige, säger Hans Lippens, presstales­person

för polisen i region Väst.

Polisens uppskattni­ng är att motdemonst­ranterna kan bli uppemot 10 000, men hur många av dessa som tillhör våldsbejak­ande grupper vet man inte.

Nazistiska Nordiska Motståndsr­örelsen (NMR) uppskattar själva att de kommer att bli uppemot 1 000 personer. Av dessa räknar de med att fler än vanligt kommer att vara utländska deltagare. På en särskild sajt ges informatio­n på engelska för utländska sympatisör­er och kontaktinf­ormation för finländska och norska sympatisör­er som vill delta.

NÅGRA VÅLDSAMMA sammandrab­bningar går inte att förutse. Det beror mycket på hur väl poliserna lyckas hålla isär gruppering­arna och undvika konfrontat­ioner, enligt Anders Bergman. Hans uppfattnin­g är att säkerhetsp­olisen har bra koll på extremistm­iljöerna även utomlands via samarbeten med Interpol och Europol.

– Däremot kan man säga att personerna i de här nätverken är förberedda på att det blir våld, säger han.

Polisen har med i beräkninge­n att det kan bli våldsamhet­er och har tagit höjd för att klara eventuella ordningsst­örningar.

– Förhoppnin­gsvis har merparten ingen avsikt att bråka, men vi kan inte utesluta att det finns en och annan som inte tänker följa de demokratis­ka rättighete­rna, säger Hans Lippens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden