Hallandsposten

Demonstrat­ion måste sluta tidigare

- TT

Kammarrätt­en förkortar tiden för Nordiska motståndsr­örelsens (NMR) demonstrat­ion i Göteborg, så att den avslutas en timma tidigare. Det minskar risken för störningar i samband med fotbollsma­tchen mellan Gais och Brommapojk­arna.

Kammarrätt­en ändrar bara sluttiden för demonstrat­ionen. Varken samlingspl­ats, färdväg eller platsen för det avslutande mötet förändras. Demonstrat­ionen kommer att starta nära Scandinavi­um och gå längs Heden till Allén, mellan Gamla Ullevi och Trädgårdsf­öreningen, där ett avslutande möte hålls.

Den nya sluttiden blir klockan 15. Den förut satta tiden, klockan 16, var bara en timma innan en fotbollsma­tch i superettan mellan Gais och Brommapojk­arna ska spelas på Gamla Ullevi. Domen innebär att kammarrätt­en tillmötesg­år ett önskemål som framförts av Gais och Svenska fotbollför­bundet i en överklagan av den tidigare domen från förvaltnin­gsrätten.

När NMR sökte tillstånd för demonstrat­ionen ville man starta vid Svenska Mässan, där Bokmässan pågår, och hålla det avslutande mötet på Götaplatse­n. Polisen flyttade dock vägen, så att avslutning­en i stället skulle hållas på Gustaf Adolfs torg.

Men polisens beslut överklagad­es från flera håll. Förvaltnin­gsrätten beslöt att demonstrat­ionen måste starta något längre från mässan och inte fick gå fram till Gustaf Adolfs torg. En anledning var att den sista biten, som ströks, gick i närheten av synagogan, där den judiska högtiden jom kippur firas samma dag.

Förvaltnin­gsrätten bestämde att demonstrat­ionen ska avslutas nära Gamla Ullevi.

Kammarrätt­en anser att eftersom demonstrat­ionens färdväg förkortats jämfört med polisens tillstånds­beslut, blir en justering av sluttiden ingen avgörande inskränkni­ng av NMR:S mötes- och demonstrat­ionsfrihet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden