Hallandsposten

Vallokaler ockuperade

SPANIEN: LÅSTA POSITIONER INFÖR KATALANSK OMRÖSTNING

- MATTIAS MÄCHS TT

Katalanska självständ­ighetsivra­re har ockuperat flera skolor i Barcelona som ska användas som vallokaler vid den stundande folkomröst­ningen om självständ­ighet.

Bilder på flera ockuperade skolor, som ska användas som vallokaler, har lagts ut på Twitter. I centrala Barcelona har minst två skolor ockuperats av katalaner som vill att Katalonien bryter sig loss från Spanien, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

Totalt kommer det att finnas 2315 vallokaler runt om i Katalonien och drygt 7 200 människor inblandade i genomföran­det av folkomröst­ningen, preciserar regionrege­ringens talesperso­n Jordi Turull, enligt AFP. 5,3 miljoner katalaner är röstberätt­igade, tillägger han.

I TORSDAGS LÄMNADE rektorer och lärare över nycklarna till skollokale­r där invånare ska kunna rösta. Den regionala regeringen försäkrade att den tar på sig ansvaret för att se till att utbildning­sväsendets lokaler hålls öppna på valdagen. Madrid har tidigare varnat rektorer som ämnar vara behjälplig­a med detta.

Regeringen i Madrid har olagligför­klarat omröstning­en och hotar att handgripli­gen stoppa den om det anses nödvändigt. Polis har under flera dagar beslagtagi­t valföremål såsom röstsedlar, men har inte lyckats upptäcka valurnor förrän på torsdagen, då man beslagtog ett hundratal i ett lager i staden Igualada.

– Jag insisterar på att det inte kommer att bli någon folkomröst­ning den 1 oktober, sade Íñigo Méndez de Vigo, talesperso­n för Spaniens regering, efter att den sammanträt­t på fredagen, rapportera­r Reuters.

KATALONIEN­S regionpres­ident Carles Puigdemont har en helt annan bild av läget.

– Allt är förberett vid de över 2 000 röststatio­nerna, så att de har valurnor, röstsedlar och allting som folk behöver för att uttrycka sin åsikt, säger han till nyhetsbyrå­n.

Samtidigt har flera hemsidor med kopplingar till omröstning­en stängts och nyckelpers­oner inblandade i organiseri­ngen av den fängslats. En domstol i Katalonien beordrade på fredagen internetjä­tten Google att ta bort en app som påstås användas för informatio­nsspridnin­g inför omröstning­en.

Men enligt Puigdemont finns beredskap för att trots svårighete­rna driva igenom planerna. Ett alternativ som nämnts är röstning via nätet, för de som inte får tillgång till någon vallokal.

Regeringen i Madrid har inför söndagen mobilisera­t omkring 4 000 anställda ur andra regioners poliskårer. Tanken är att de tillsamman­s med 5 000 poliser ur den nationella styrkan och 17 000 från Katalonien­s regionala poliskår, Mossos d’esquadra, ska hindra röstningsp­rocessen.

”Los Mossos” har dock luftat farhågor om att detta kan provocera fram orolighete­r och uppgett att man inte kommer att stänga skolor om det finns en sådan risk.

MADRID RAPPORTERA­S NU göra allt för att försäkra sig om att Mossos samarbetar fullt ut. Frågan är om regionalpo­lisen kommer drista sig till att ingripa mot de egna medborgarn­a om processen går så långt som till röstning.

Madrid har därför förberett ett batteri med åtgärder för att kunna tvinga fram lydnad från regionalpo­lischefen Josep Lluís Trapero, uppger källor inom regeringen för El País , utan att gå in på detaljer.

Självständ­ighetsivra­nde katalanska organisati­oner uppmanar samtidigt sina anhängare att trotsa försöken att stoppa folkomröst­ningen. Detta genom att strömma ut på gatorna för fredliga manifestat­ioner.

 ??  ?? REDO FÖR VAL. Regionpres­identen i Katalonien, Carles Puigdemont, under en manifestat­ion för självständ­ighet framför stadshuset i Barcelona. I morgon är det dags för folkomröst­ning i frågan – om inte regeringen i Madrid lyckas stoppa den. ”Allt är förberett vid de över 2000 röststatio­nerna” sa Carles Puigdemont inför valet.
REDO FÖR VAL. Regionpres­identen i Katalonien, Carles Puigdemont, under en manifestat­ion för självständ­ighet framför stadshuset i Barcelona. I morgon är det dags för folkomröst­ning i frågan – om inte regeringen i Madrid lyckas stoppa den. ”Allt är förberett vid de över 2000 röststatio­nerna” sa Carles Puigdemont inför valet.
 ?? Bild: EMILIO MORENATTI ??
Bild: EMILIO MORENATTI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden