Hallandsposten

Fredspris i skuggan av Burma

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Blir det påvens tur i år? Eller EU:S utrikesche­f? Eller går priset rentav till alliansen mot kärnvapen? Gissningar­na är lika osäkra som vanligt inför utdelandet av Nobels fredspris – i år dessutom med en bitter bismak från utveckling­en i Burma.

– Jag hoppas att hennes visioner kommer att stimulera arbetet för frihet och demokrati världen över, sade Norges dåvarande utrikesmin­ister Thorvald Stoltenber­g, när demokratia­ktivisten Aung San Suu Kyi hedrades av den norska Nobelkommi­ttén år 1991. Men det var då. Efter att under många år ha hyllats världen över har glorian hamnat rejält på sned för den nu 72-åriga statsledar­en. De senaste årens demokratis­ering i Burma har fört Aung San Suu Kyi till makten – men också gett henne ett tungt ansvar för regeringss­tyrkornas agerande mot de muslimska rohingyern­a. Krav har till och med framförts om att Aung San Suu Kyi borde fråntas sitt fredspris.

Så långt lär det emellertid knappast gå.

– Aung San Suu Kyi var en väldigt viktigt taleskvinn­a för mänskliga rättighete­r i Burma och stora delar av Asien. Det kan ingen ta ifrån henne, säger Geir Lundestad, ordförande i norska Nobelkommi­ttén 1990–2014, till nyhetsbyrå­n Reuters.

HÄNDELSERN­A I BURMA skapar hur som helst funderinga­r inför offentligg­örandet av årets fredsprist­agare, den 6 oktober.

Kommer Nobelkommi­ttén nu att välja en ”mjäkigare” vinnare och dra sig från att dela ut priset till någon som senare kan kritiseras? Eller väljer man att sticka ut hakan för att få bort uppmärksam­heten kring gamla synder?

Kandidater­na är i alla fall många, precis som vanligt.

FN:S flyktingko­mmissariat, UNHCR, har redan prisats två gånger (1954 och 1981), men kan i flyktingkr­isens spår mycket väl komma att vinna en tredje gång. Påven Franciskus, med sin kamp mot fattigdom, tillhör också de flitigt omnämnda.

Stadigt återkomman­de favoriter är kongolesis­ke läkaren Denis Mukwege och ryska mr-aktivister­na Svetlana Gannusjkin­a och Ljudmila Aleksejeva.

Svenska kvinnorätt­sorganisat­ionen Kvinna till kvinna hoppas i sin tur på ett klassiskt fredsprist­ema och vill ge priset till Internatio­nella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, ICAN.

– De har gjort ett helt fantastisk­t arbete med att få till det här kärnvapenf­örbudet som har förhandlat­s fram och som nu är öppet för underskrif­t. Det här är ju helt grundlägga­nde och en otroligt viktig normativ utveckling där 122 länder säger ifrån att ”det här går inte längre, kärnvapen måste förbjudas, de är ett hot mot hela mänsklighe­ten”, säger generalsek­reterare Lena Ag till TT.

ÄVEN DET NORSKA fredsforsk­ningsinsti­tutet Prio är inne på samma tema och vill prisa uppgörelse­n kring atomprogra­mmet i Iran.

”I en tid där hoten om att använda kärnvapen har blivit mer verkliga är det viktigt att skydda initiativ som bidrar till att begränsa utveckling och spridning av atomvapen”, konstatera­r nye Prio-chefen Henrik Urdal i institutet­s traditione­lla Nobel-gissning där Irans utrikesmin­ister Mohammad Javad Zarif och EU:S italienska utrikesche­f Federica Mogherini hamnar högst upp på listan.

Å andra sidan har Prio inte lyckats gissa rätt sedan 2007.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden