Hallandsposten

Nordisk kamp om läkemedels­myndighet

- JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT CECILIA KLINTÖ/TT

Nitton länder slåss om en glimrande Eu-pärla – unionens läkemedels­myndighet EMA, som måste lämna London efter brexit. Konkurrens­en är stenhård, med Köpenhamn och Stockholm som två av huvudmotst­åndarna.

Myndighete­n är en riktig tiotaggare. Städer över hela kontinente­n lockas av att bli värd för en arbetsplat­s med 900 högkvalifi­cerade anställda, med tusentals experter knutna till sig. Varje år får EMA 36 000 besök, vilket genererar uppsving i både hotell- och restaurang­näring. Runt pärlan flockas dessutom läkemedels­bolagen – de är beroende av EMA:S godkännand­e för varje nytt läkemedel som ska lanseras inom EU.

Flyttlasse­t går våren 2019 och då måste allt fungera perfekt, risken är annars allvarliga följder för både läkemedels­industrin och Eu-medborgarn­as tillgång till nya mediciner.

Nitton Eu-länder kandiderar med mer eller mindre sockrade anbud. Ambassadör Christer Asp, som leder den svenska kampanjen, pekar på Danmark, Nederlände­rna, Spanien, Portugal, Irland, Italien och Österrike som de svåraste konkurrent­erna.

I HELGEN PRESENTERA­R Eu-kommission­en sin utvärderin­g av de olika alternativ­en. Sedan väntar en omröstning­sprocedur i flera steg, som av vissa jämförts med Eurovision Song Contest. Och vilket land som vinner avgörs i november.

Asp åker nu runt till alla Euländer och träffar nyckelpers­oner. Med sig har han, om han får säga det själv, goda argument för att Stockholm är den bästa placeringe­n.

– Det första att peka på är att Sverige har en life sciencesek­tor av världsklas­s.

Läkemedels­verkets nära samarbete med EMA sedan lång tid tillbaka är en annan faktor han lyfter fram, och dessutom att EU:S smittskydd­smyndighet redan finns i Uppsala.

– Att ha de här myndighete­rna på samma ställe ger stora synergieff­ekter. Smittskydd­smyndighet­en identifier­ar ju faror för medborgarn­a i Europa och EMA ser till att handskas med dem, säger Christer Asp.

MEN STOCKHOLM ÄR inte drömaltern­ativet för alla svenskar, särskilt inte de som lever i Öresundsre­gionen och hellre ser att EMA hamnar på andra sidan sundet. Det utnyttjas delvis från danskt håll som lyfter fram fördelarna med regionen och Köpenhamns koppling till Sydsverige, i den danska kampanjfil­men visas till och med bilder på Turning torso.

– Vi i Norden hade kunnat stå starkare om vi kommit med en gemensam lösning, säger danske kampanjled­aren Lars Rebien Sørensen, tidigare vd för Novo Nordisk.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden