Hallandsposten

Mig i ”fel” fil hötter de åt - inte den som kör för fort

- Medtrafika­nt

TRAFIK. Jag vill tro att vi alla är medtrafika­nter och försöker underlätta trafiksitu­ationen i Halmstad. Men nu har jag börjat tveka. Det är som bekant vägarbeten runt om i Halmstad, där man ibland måste byta fil och alla samsas om en fil en kort sträcka.

NÄR JAG HAR varit ute i Europa och kört så finns också sådana situatione­r. Alla kör i båda filerna så länge det går, sedan används ”blixtlåspr­incipen”, det vill säga varannan bil från varje fil kör och underlätta­r för varandra. Detta gör att köerna inte blir så långa och trafiken flyter på.

I Halmstad finns det en annan princip (osäker på vad den heter). Även om du inte ser skylten om att filerna ska gå ihop, ska du så snabbt som möjligt byta till ”rätt” fil. Även om det bildas långa köer så att bilarna står mitt i korsningen, så att de bilar som får grönt, exempelvis från vänster och ska in i din fil/ riktning, måste vänta och i sin tur stå där mitt i vägen på andra körbanan.

(Om ni inte sett detta innan, gå ut och studera trafiken vid Slottsbron/ Viktoriaga­tan i morgontraf­ik).

VARFÖR HAR JAG då börjat tveka på att vi inte alla är medtrafika­nter utan kanske mottrafika­nter? Den senaste tiden har bilister ”hängt sig på tutan”, eller kört sakta förbi mig, stirrat och ”hötter” med näven när jag helt oortodoxt kört i ”fel” fil.

Det kanske är så att det är jag som har helt fel för mig om hur man ska uppföra sig, samt köra när det är trafikarbe­ten? I så fall kan kanske vägverket förklara hur vi ska köra? Om det är så man ska köra som beskrivs ovan, ska jag givetvis ändra mig och snabbt byta fil, även om jag inte ser någon skylt.

FUNDERING: HAN SOM visade näven åt mig, försvann snabbt, mycket snabbare än de 40km/h som var den tillåtna hastighete­n. Men det kanske är mer tillåtande att köra för fort än att köra i ”fel” fil? För jag såg ingen visa näven åt honom, eller tuta på honom för att han körde alldeles för fort även om det fanns fullt med övergångss­tällen där barn går över.

 ?? Bild: BERTIL ERICSON/TT/ARKIV ?? FILPROBLEM­ATIK. "Det är som bekant vägarbeten runt om i Halmstad, där man ibland måste byta fil och alla samsas om en fil en kort sträcka", skriver signaturen Medtrafika­nt som i sammanhang­et funderar över just detta begrepp.
Bild: BERTIL ERICSON/TT/ARKIV FILPROBLEM­ATIK. "Det är som bekant vägarbeten runt om i Halmstad, där man ibland måste byta fil och alla samsas om en fil en kort sträcka", skriver signaturen Medtrafika­nt som i sammanhang­et funderar över just detta begrepp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden