Hallandsposten

Med siktet mot världens scener

HP MÖTER: JOHANNES MARMÉN, VIOLINIST

- EVA PAULSEN folk.familj@hallandspo­sten.se

– På sätt och vis har jag redan uppnått mina drömmar, att få vara konsertmäs­tare i en orkester och att spela kammarmusi­k på en hög nivå. Men självklart drömmer jag om att ta båda mina karriärban­or vidare och spela på alla de berömda och legendaris­ka konsertsce­nerna runt om i världen! säger Johannes Marmén.

Violiniste­n från Halland är en bra bit på väg mot sitt mål. När vi möts upp är det på det anrika Konzerthau­s i Berlin, där han ska uppträda under Young Euro Classics, en årlig festival som samlar musiker från världens bästa ungdomsork­estrar.

– Det är fantastisk­t vara här! Det är en musikers dröm att spela i en så otroligt kulturell stad, säger han.

TILL VARDAGS BOR Johannes i annan världsstad, London, där han studerar på Royal College of Music. 2014 var han en av en handfull unga musiker som tilldelade­s ett stipendium av den brittiska musikhögsk­olestyrels­en ABRSM, som med sina motsvarand­e 200 000 kronor täcker terminsavg­ifterna för en tvåårig master.

– Jag blev förstås överlyckli­g. Det är ett av det största stipendier­na man kan få för att studera musik i London och det möjliggjor­de mina studier. Nu vill jag prestera så bra jag bara kan för att visa min tacksamhet, säger han.

När han inte befinner sig på skolan i London reser Johannes flitigt. Turnéer med orkestrar och ensembler har de senaste åren tagit honom till länder som Italien, Belgien, Japan, Kina och Estland.

Han har varit med och startat upp två stråkkvart­etter, är en fast del av kammarorke­stern O/modernt och gästar regelbunde­t Helsingbor­gs symfoniork­ester, där han agerar konsertmäs­tare. För tillfället spenderar Johannes två veckor varje månad i Malmö hos sambon Märta och två veckor i London.

– Det är skönt de gånger man inte lever i en resväska.

MUSIKEN HAR FUNNITS närvarande under hela Johannes liv. Pappa är pianisten Henrik Marmén och mamma Elisabet var organist i Falkenberg­s kyrka. Som sexåring fick han en fiol i julklapp och resten är historia.

– Musiken fanns runt omkring mig hela tiden. Det var väldigt naturligt och inte något beslut ens, säger han.

För två år sedan gick mamma Elisabet bort i cancer. Familjen flyttade från Falkenberg och sedan dess har besöken till den gamla hemstaden varit få. Mest av allt saknar Johannes relationer­na han hade där.

– Speciellt min mamma och en av mina bästa vänner, som tog sitt liv efter att ha kämpat med djup utbrändhet och depression. Men ett av de största musikalisk­a minnena jag har från Falkenberg är när jag och några vänner spelade i rockband tillsamman­s.

Den kommande tiden har violiniste­n mycket att se fram emot. Bland annat reser han nästa år med sin kvartett till i Buenos Aires i Argentina, för att under en sexmånader­speriod uppföra samtliga Beethovens stråkkvart­etter.

– Ett sådant projekt är en enorm arbetsinsa­ts och en livsföränd­rande upplevelse, säger han.

Han har tilldelats en uppsjö av stipendier och reser jorden runt med sin violin. Men Johannes Marmén har många drömmar kvar.

MEN ÄVEN OM Johannes i dag får syssla med de saker han alltid drömt om är han långt ifrån färdig, konstatera­r han:

– Som musiker känner man nog aldrig riktigt att man har fallit på plats. Man söker alltid nya utmaningar och vill alltid bli bättre på det man gör, hela tiden. Så det finns mycket kvar!

 ?? Bild: THOMAS KOLBEIN BJØRK OLSEN ?? LONDON ÄR HEMMABAS. Till vardags studerar den mångfaldig­e stipendiat­en på Royal College of Music i London, när han inte reser runt och uppträder.
Bild: THOMAS KOLBEIN BJØRK OLSEN LONDON ÄR HEMMABAS. Till vardags studerar den mångfaldig­e stipendiat­en på Royal College of Music i London, när han inte reser runt och uppträder.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden