Hallandsposten

Allvar och ansvar för Alvaro Morata

- JIMMY EWERTSSON sport@gp.se

Álvaro Morata har fått en fin start på livet i Chelsea, men det är i de riktiga stormatche­rna som anfallaren måste visa att han är redo att fylla Diego Costas skor. När Manchester City gästar Stamford Bridge får både Morata och de regerande mästarna visa vad de går för.

Álvaro Morata har alltid varit en väldigt talangfull fotbollssp­elare. Han är storvuxen men kvick och kombinerar sin fina teknik med en välutveckl­ad spelförstå­else och en näsa för mål. Men trots alla sina positiva egenskaper har Morata på något vis alltid fått finna sig i att stå i någon annans skugga. Han var inte given i startelvan i Juventus och trots att han gjorde 15 mål och 5 assist för Real Madrid i fjol fick han alltid stå tillbaka för Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Isco, Karim Benzema eller Marco Asensio i matcherna när det verkligen gällde.

TROTS ATT MORATA fyller 25 i oktober har han bara startat 54 ligamatche­r i sin karriär och när han i somras blev Chelseas rekordvärv­ning, när han köptes för drygt 700 miljoner kronor, genomförde­s övergången först efter att Manchester United snuvat The Blues på Romelu Lukaku. Men för första gången i karriären får Álvaro Morata nu på allvar visa vad han går för i rollen som förstaval på anfallspos­ten.

– För första gången har han möjlighete­n att vara startspela­re i nummer nio-rollen, att ha det ansvaret och den pressen på sig. Vi får inte glömma att han inte spelade regelbunde­t i Juventus eller Real Madrid. Nu är han helt och fullt involverad i vår spelstil. Jag gillar honom eftersom han är en komplett spelare samtidigt som han fortfarand­e kan utvecklas såväl taktiskt, fysiskt som tekniskt, säger Conte.

Livet i London kunde knappast börjat bättre för Álvaro Morata, som direkt fått visa vilken fin fotbollssp­elare han är. Moratas hattrick borta mot Stoke placerar honom på sex ligamål på lika många matcher. Det stora frågeteckn­et kring värvningen av Morata har i engelsk press kretsat kring huruvida han kan ersätta Diego Costas osvikliga förmåga att stå för viktiga mål och stora prestation­er när det gäller som mest. Den här veckan skulle bli ett viktigt test för både Morata och Chelsea, med två matcher mot oerhört tufft motstånd.

DEN FÖRSTA UTMANINGEN klarade de fenomenalt när Morata gjorde ett mål i Chelseas imponerand­e 2-1-skalp borta mot Atlético Madrid och London-laget kan kliva in i kvällens toppmatch mot Manchester City i Premier League med gott självförtr­oende.

Moratas suveräna start i den blåa tröjan gör att Chelsea än så länge inte saknar Diego Costa och det råder nog inga som helst tvivel om att Antonio Conte föredrar att arbeta med den lugne Morata, som personligh­etsmässigt är en diametral motsats mot eldige Costa, och han beskriver den gänglige spanjoren som en ”svärmorsdr­öm”.

– Han är väldigt engagerad och hans uppträdand­e är alltid fantastisk­t. Han är en väldigt artig spelare. Om man har en dotter är det en sådan person man skulle vilja se henne gifta sig med. En bra grabb och en artig person, säger Conte.

Framför mål har Morata så här långt varit hänsynslös. Conte lär hoppas att Chelseas fina form håller i sig när Pep Guardiolas målglada Manchester City kommer på besök. City har gjort hela 21 mål på blott sex ligamatche­r och är i strålande slag med flera formstarka spelare och en anfallsduo där Gabriel Jesus och Sergio Agüero visat att de kan fungera utmärkt tillsamman­s. Om Agüero hittar nätet på Stamford Bridge tangerar han dessutom Eric Brooks 78 år gamla rekord med 177 gjorda mål i City-tröjan.

INFÖR TOPPMATCHE­N HAR Conte varit kritisk till spelschema­t i Premier League och menar på att City, som slog Shakhtar Donetsk med 2-0 hemma på Etihad Stadium i tisdags, får fördelar jämfört med Chelsea, som får minimal tid till återhämtni­ng och förberedel­ser efter onsdagens match i Madrid.

– Vi blir lite straffade och har inte mycket tid på oss. Att bara ha en dag i London är inte rätt, särskilt inte eftersom det följer ett landslagsu­ppehåll. Jag är överraskad att vi spelar en så här stor match på en lördag, i stället för söndag. Det är väldigt svårt att förstå varför. Men vi vill vara redo den här matchen, Manchester City är ett oerhört starkt lag som gör mängder med mål. Det här är en väldigt viktig match i ligan, säger Conte.

Två lag i fin form, där Manchester City öser in mål och Chelsea, med Álvaro Morata i spetsen, ser bättre och bättre ut för varje match. Det finns all anledning att hålla ögonen på Stamford Bridge i afton.

 ?? Bild: PAUL HANNA ?? ÄNTLIGEN. För första gången i karriären får Álvaro Morata nu på allvar visa vad han går för i rollen som förstaval på anfallspos­ten.
Bild: PAUL HANNA ÄNTLIGEN. För första gången i karriären får Álvaro Morata nu på allvar visa vad han går för i rollen som förstaval på anfallspos­ten.
 ??  ?? LYCKAD START. Livet i London kunde knappast börjat bättre för Álvaro Morata, som direkt fått visa vilken fin fotbollssp­elare han är.
LYCKAD START. Livet i London kunde knappast börjat bättre för Álvaro Morata, som direkt fått visa vilken fin fotbollssp­elare han är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden