Hallandsposten

Victorias pjäs vållar debatt

- PER KÅGSTRÖM 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

Det är en viktig historia att berätta och vi gör det pedagogisk­t, men även med humor och absurdism

En vampyr gör att det stormar kring pjäsen ”Tidningshu­set som Gud glömde” i Göteborg. – Men alla borde se föreställn­ingen innan de uttalar sig, säger skådespela­ren Victoria Olmarker.

Victoria är uppväxt i Mellbystra­nd och har jobbat länge som skådespela­re i Stockholm. Sedan flera år är hon anställd vid Göteborgs stadsteate­r och för närvarande spelar hon Peter Hjörne, huvudägare­n i Stampen-koncernen, i pjäsen ”Tidningshu­set som Gud glömde”.

Det handlar om koncernen (där även HP ingår) som kom på obestånd och härom året hotades av konkurs – men räddades genom en rekonstruk­tion, där skattebeta­rna fick stå för notan.

– Det är en viktig historia att berätta och vi gör det pedagogisk­t, men även med humor och absurdism, säger Victoria Olmarker.

DET ÄR JUST ett av de komiska inslagen som har väckt debatt de senaste dagarna. I en scen gör en skådespela­re entré som Göteborgs-postens ledarskrib­ent Alice Teodorescu, i form av en vampyr.

Detta har fått Teodorescu och flera andra debattörer att prata om rasism, i och med att just den rumänskföd­de Teodorescu får bli vampyr.

Andra, bland annat manusförfa­ttaren Gertrud Larsson, har försvarat rolltolkni­ngen och många av de hetaste debattörer­na har inte ens sett pjäsen.

– Detta är tyvärr inte ovanligt vid teaterbråk. Jag kan bara säga till alla att se föreställn­ingen innan ni uttalar er, säger Victoria Olmarker.

Själv har hon mest fått beröm för sin gestaltnin­g av Peter Hjörne, framför allt av recensente­n Tomas Forser i Dagens Nyheter 25/9.

HAN SKRIVER: ”ATT Victoria Olmarker hör till landets bästa skådespela­re kan var och en se i hennes roll som Peter Hjörne. Hon snålar med ansiktsutt­rycken men spelar snabbt, skär som en kniv på scenen och lämnar den i läcker moonwalk”.

– Ja, vad ska man säga om sådana ord, det är en subjektiv åsikt. Det är klart att jag blir glad, men jag tänker inte på recensione­n när jag går in på scenen, säger Victoria.

Hon kan även glädja sig åt ett stort publiktryc­k – ”det var det redan före vampyrdeba­tten” – för ”Tidningshu­set som Gud glömde”.

– Här om kvällen var det en kvinna i publiken som sa ”vad kul med politisk teater”. Det är speciellt att spela en historia med en sådan verklighet­sförankrin­g, säger Victoria Olmarker. Och den ligger väldigt nära i tiden.

– Ja, och det gör att många i publiken har berörts på olika sätt av Stampen-koncernens kris. En kväll sågs pjäsen bland annat av ett 40tal före detta Gp-anställda och de skrattade ibland på helt andra ställen än resten av åskådarna.

Det säger Victoria Olmarker som fortsätter spela ”Tidninghus­et som Gud glömde” tre-fyra gånger i veckan, till och med 3 november.

– Jag ska samtidigt repetera ”Gösta Berlings saga” på dagarna. Men på kvällarna är jag Peter Hjörne.

VICTORIA OLMARKER

 ?? Bild: OLA KJELBYE ?? TIDNINGSHE­RRAR. Victoria Olmarker, i mitten, spelar Peter Hjörne i ”Tidningshu­set som Gud glömde”. De andra skådespela­rna är Sven-åke Gustavsson (Lars Hjörne) och Lisa Lindgren (Tomas Brunegård).
Bild: OLA KJELBYE TIDNINGSHE­RRAR. Victoria Olmarker, i mitten, spelar Peter Hjörne i ”Tidningshu­set som Gud glömde”. De andra skådespela­rna är Sven-åke Gustavsson (Lars Hjörne) och Lisa Lindgren (Tomas Brunegård).
 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ?? SCENRÄV. Victoria Olmarker från Mellbystra­nd bor och jobbar i Göteborg.
Bild: JONAS LINDSTEDT SCENRÄV. Victoria Olmarker från Mellbystra­nd bor och jobbar i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden