Hallandsposten

Fotografen Rodney Smith lekte med bilder och livet

- 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

Han lekte med världen, med hjälp av surrealism och skruvad humor. I dag är det vernissage på Mjellby för en utställnin­g med den amerikansk­e fotografen Rodney Smith.

Ett hus lutar likt ett välkänt torn i Pisa. En kvinna bär fågelhuvud. Tre propra män i plommonsto­p står bundna vid varsitt träd.

Det är några av de svartvita fotografie­r som möter oss på Mjellby konstmuseu­m. Det är bilder som får mig att le och samtidigt känna igen många detaljer, från tidigare bilder och/eller filmer.

– Visst, Rodney Smith refererar ofta till konsthisto­rien och andra kulturform­er. Han plockar motiv från andra bilder och sätter ihop dem på sitt eget sätt, likt många surrealist­er. Han leker med bilderna och livet, säger Annelie Tuveros vid museet.

Rodney Smith (1947-2016) var en välrenomme­rad fotograf inom mode, reklam och konst som arrangerad­e sina bilder, där verklighet­en ofta mötte det oväntade.

MEN HAN GILLADE inte fotoshop.

– Nej, han försökte inte lura åskådarna. Det skulle synas att bilderna var arrangerad­e, säger Annelie och visar på ”Danielle in a boat” där en kvinna har några fjärilar fladdrande bakom huvudet.

– Vi kan tydligt se trådarna som är fästa i fjärilarna.

Rodney Smith använde gärna kända surrealist­iska symboler som klockor och plommonsto­p, vilket för tankarna till målare som Magritte och Dalí. Många av männen på bilderna bär just plommonsto­p och kostymer.

– Det är borgerliga män som har hamnat i främmande miljöer, säger Annelie och visar på ”Three men with shears”, där tre välklädda män vandrar med stora saxar genom ett vajande fält.

Han plockar motiv från andra bilder och sätter ihop dem på sitt eget sätt, likt många surrealist­er.

DET ÄR LÄTT att associera till filmkomedi­er med män som råkar trampa i klaveret men ändå inte rör en min, som Buster Keaton, Jacques Tati eller vår egen Papphammar.

På utställnin­gen visas också en kortfilm där Rodney Smith berättar om sin teknik och arrangerar en bild med en man med plommonsto­p. Men utan ansikte.

PER KÅGSTRÖM Fotnot. Utställnin­gen pågår till och med 28 januari 2018.

 ?? Bild: RODNEY SMITH ?? LEANING HOUSE.
Bild: RODNEY SMITH LEANING HOUSE.
 ?? Bild: RODNEY SMITH ?? CAROLINE WITH BIRD ON HEAD.
Bild: RODNEY SMITH CAROLINE WITH BIRD ON HEAD.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden