Hallandsposten

Kulturen hyllar allas lika värde

- ELEONOR EKSTRÖM-FRISK 031-62 42 36 eleonor.ekstrom-frisk@gp.se 031-62 48 20 johanna.hagstrom@gp.se

I dag lördag manifester­ar Göteborgs kulturinst­itutioner på olika sätt alla människors lika värde. Det blir konserter, citat-vepor, installati­oner och videoverk.

Inför Nordiska motståndsr­örelsens (NMR) planerade demonstrat­ion bestämde sig chefer för femton kulturinst­itutioner i Göteborg i förra veckan att gå samman i en gemensam manifestat­ion för yttrandefr­ihet och mänskliga rättighete­r – och mot rasism och nazism.

– Varje institutio­n bestämmer själva vad de ska ha för aktivitete­r, säger Anna Rosengren, förvaltnin­gsdirektör på kulturförv­altningen, och fortsätter:

– Vissa kommer kanske lägga ut på sociala medier i förväg vad de tänker göra, andra kanske väljer att inte informera i förväg. Men alla institutio­ner kommer att göra något.

GÖTEBORGS STADSTEATE­R har ett heldagspro­gram inplanerat sedan tidigare. Det inleds med en litteratur­frukost, där bland andra Maria Sveland, författare och journalist, och Marianne Lindberg De Geer, dramatiker och regissör, medverkar.

Skuggorna vi bär, är titeln på Stadsteate­rns kväll om motstånd med utgångspun­kt i Dagermans dramatik.

– Under hela dagen har vi ett övergripan­de tema. Man kan säga att det är en poetisk installati­on om förintelse­ns konsekvens­er, säger teaterchef­en Björn Sandmark, som på förhand inte vill avslöja mer detaljer.

– Det kommer att synas på utsidan av huset och höras inne i huset under hela dagen.

GÖTEBORGS KONSTMUSEU­M väljer att sätta fokus på ett verk ur samlingarn­a.

– Och då har vi valt Ellen Nymans videoverk Spacecampa­ign: Danish Election. Det ingår just nu i Göteborgs Internatio­nella Konstbienn­als filmprojek­t och visas varje dag i Stadsbibli­otekets lokaler, förklarar Anna Hyltze, tf museichef.

Videon visar performanc­ekonstnäre­n Ellen Nyman under valkvällen i Köpenhamn 2001.

– Insvept en stor gul Ikea-duk, som ser ut som en täckande Hijab, går Nyman uppför trappan till Christians­borg, sjungande den danska nationalså­ngen. Där möter hon Pia Kjaersgaar­d, (då partiledar­e för invandrark­ritiska Dansk Folkeparti). Det blir ett väldigt laddat möte. Aktionen fick stor massmedial uppmärksam­het, konstatera­r Anna Hyltze.

Mångfald är ett hedersord på Göteborgso­peran.

– Våra anställda represente­rar 30 olika nationalit­eter och på lördag vill vi visa detta på skärmar: Så här ser Göteborgso­peran ut! Vi bjuder också på en lunchkonse­rt med kvartetten Zimmes som spelar nutida klezmermus­ik med inslag av rock, punk och pop, säger Göteborgso­perans vd Christina Björklund. JOHANNA HAGSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden