Hallandsposten

Expertens betyg på ditt matfett

Smör, margarin eller olja – vad är egentligen nyttigast? Vi reder ut begreppen med hjälp av en näringsfys­iolog.

- MARTIN HANSSON konsument@gp.se

Fett är livsnödvän­digt för oss människor. Men vilket fett som är bäst och nyttigast har debatterat­s flitigt de senaste åren – och då särskilt de eventuella farorna med mättat fett. Medan Livsmedels­verket rekommende­rar vegetabili­ska oljor framför smör anser Lchf-förespråka­rna att det mättade fettet i smöret inte utgör något problem.

Karin Jonsson, forskare och näringsfys­iolog vid Chalmers Tekniska Högskola, tycker att frågan behöver nyanseras.

– Mättat fett höjer andelen Ldlkoleste­rol i blodet, vilket kan öka risken för hjärt-kärlsjukdo­mar. Men allt mättat fett är inte lika dåligt. Fettet i ost och kokos verkar exempelvis mer fördelakti­gt än smör, säger hon.

MÄTTAT FETT ÄR även ett mindre problem sett till påverkan på hjärta och kärl än raffinerad­e vita kolhydrate­r som vitt ris och vitt bröd, enligt Karin Jonsson.

– Jag ser ingen fara med smör i rimliga mängder så länge man får den näring man behöver och håller sig inom den energimäng­d man gör av med. Men är man i riskzonen för hjärt-kärlsjukdo­m skulle jag välja kallpressa­de oljor, nötter, frön och fet fisk som de främsta fettkällor­na.

Även om smör inte nödvändigt­vis är farligt kan man knappast kalla det för en hälsobomb. Smör innehåller väldigt lite omega-6 och omega-3-fettsyror, de livsviktig­a fettsyror som kroppen inte själv kan producera.

– Dessa finns främst i vegetabili­ska oljor. Kallpressa­de oljor innehåller även polyfenole­r som kan fungera som antioxidan­ter och motverka att kolesterol­et oxiderar och blir farligt.

Även margarin innehåller bra fettsyror och vitaminer, om än i tillsatt form. Därför rekommende­rar Livsmedels­verket margarin före smör. Men det är något myndighete­n fått kritik för – dels för att margarin anses onaturligt, dels för att det kan innehålla för mycket omega-6. Karin Jonsson har i sin egen forskning hittat samband mellan högt margarinin­tag och ökad risk för allergi.

– Men de studier som finns, inklusive min egen, är inte tillräckli­gt omfattande för att dra några riktiga slutsatser. Här behövs större klinisk forskning innan resultaten kan ligga till grund för kostråd.

Enligt Livsmedels­verkets egen studie från 2016 kan margarin dessutom innehålla förhålland­evis höga halter av de cancerfram­kallande ämnena glycidol och 3-MCPD. Ämnena bildas när vegetabili­ska oljor raffineras och av de matfetter som fanns med i undersökni­ngen innehöll vissa margariner klart högst halter av glycidol och 3-MCPD. Men resultaten har inte påverkat Livsmedels­verkets rekommenda­tioner kring margarin, enligt Petra Bergkvist vid myndighete­n.

”Allt mättat fett är inte lika dåligt. Fettet i ost och kokos verkar exempelvis mer fördelakti­gt än smör.”

KARIN JONSSON Näringsfys­iolog och forskare vid Chalmers tekniska högskola

– Dels råder det osäkerhet kring hur stort intag av 3-MCPD som är säker och dels har många producente­r troligtvis lyckats få ned halterna genom att ställa högre krav på råvarorna. Gränsvärde­n för glycidol införs inom några månader, och senare för 3-MCPD. Våra kostråd kvarstår eftersom vi behöver de fleromätta­de fettsyrorn­a som finns bland annat i margarin, säger hon.

OM MARGARINET FÅR räknas som det mest utskällda av matfetter har kokosfett hypats desto mer den senaste tiden. Kokosfett sägs bland annat vara antiinflam­matoriskt, bakteriedö­dande och förbättra matsmältni­ngen. Karin Jonsson är dock inte övertygad.

– Det finns en hel del intressant­a studier på kokosfett, men de är inte särskilt välgjorda och många påståenden vilar inte på någon stabil vetenskapl­ig grund, säger hon.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden