Hallandsposten

Nytt koncept föreslås för vårdcentra­len

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Hyltebruks vårdcentra­l föreslås bli en landbygdsk­linik. Det innebär att patientern­a kan vänta sig nya digitala lösningar som videosamta­l med specialist­läkare och robotstyrd­a hjärtultra­ljud.

I en motion till regionfull­mäktige har socialdemo­kraterna Lise-lotte Bensköld Olsson och Kerstin Zander föreslagit att vårdcentra­lerna i Hyltebruk och Ullared ska bli så kallade landsbygds­kliniker.

GENOM ETT pilotproje­kt kan nya digitala lösningar testas ute på de båda orterna och patientern­a får tillgång till vård på distans.

– Det pågår otroligt många diskussion­er om digitala lösningar. Vi är inte framme vid att sjösätta något än, men jag tror att det blir konkreta satsningar under 2018, säger Magdalena Barkström, tillförord­nad förvaltnin­gschef för Region Hallands närsjukvår­d i egen regi.

Nya metoder kan vara robotstyrd­a hjärtultra­ljud, elektronis­kt stetoskop eller videomöten med specialist­vården vid Hallands sjukhus.

– Detta är ett otroligt stort och viktigt utveckling­sområde. För Hyltebruks vårdcentra­l är det framför allt aktuellt med de digitala mötena genom videotekni­k.

REDAN I DAG går det att sköta vårdplaner­ing med hjälp av ny teknik, till exempel när en patient ska skrivas ut från sjukhuset, och vårdcentra­len och kommunen ska sköta eftervårde­n.

–I stället för att medarbetar­na ska åka från Hyltebruks vårdcentra­l eller Hylte kommun till sjukhuset så har man ett utskrivnin­gssamtal tillsamman­s via en videokonfe­rens, säger Magdalena Barkström.

I framtiden kan patienter och läkare mötas via videosamta­l, men det blir också ett sätt för vårdgivare att kommunicer­a med varandra. Hyltebruks vårdcentra­l kan konsultera sjukhusets specialist­läkare eller psykiatrin.

– HUR KAN VI utveckla vården med den digitala tekniken? Detta ska vara ett komplement till det vanliga patientmöt­et, till exempel vid ett återbesök.

Ett av syftena med de digitala lösningarn­a är att de som bor på landsbygde­n ska få bättre tillgång till vård.

– Men vi måste ha ett brett perspektiv och hålla ihop detta regionalt, det blir väldigt skört om en förvaltnin­g eller Hyltebruks vårdcentra­l driver den här frågan vid sidan av, menar Barkström.

I våras avslutade närsjukvår­den ett pilotproje­kt inom området. Region Hallands samarbetad­e med nätläkarfö­retaget Min Doktor. Totalt erbjöds 715 patienter i Halland nätläkare. Av dessa kom 50 från Hylte vårdcentra­l och tre från Torups vårdcentra­l.

Närsjukvår­dsnämnden låter motionen om landsbygds­kliniker gå vidare till regionstyr­elsen och regionfull­mäktige.

– Vill regionstyr­elsen att vi ska testa en pilotverks­amhet så är vi intressera­de av det, men jag tycker det är viktigt att vi inte duttar med den digitala utveckling­en utan jobbar med helheten i Halland, säger nämndens ordförande Tommy Rydfeldt (L).

 ?? Bild: ISABEL BARK ?? PÅ PROV. Hyltebruks vårdcentra­l kan få testa ut nya digitala lösningar i ett pilotproje­kt.
Bild: ISABEL BARK PÅ PROV. Hyltebruks vårdcentra­l kan få testa ut nya digitala lösningar i ett pilotproje­kt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden