Hallandsposten

Centerpart­iet storsatsar på rent vatten

-

Hallandsdi­striktet av Centerpart­iet förklarar varför rent vatten måste prioritera­s.

DEBATT HP 2/10. Tillgången till rent vatten i hav, sjöar och vattendrag är en av våra absolut viktigaste framtidsfr­ågor. Centerpart­iet väljer därför att satsa 1,3 miljarder kronor mer än regeringen på ett kraftfullt program i syfte att rena våra vattenmilj­öer och säkra tillgången till dricksvatt­en i hela landet.

HALLAND har en lång kustlinje mot havet i väster och hundratals sjöar och vattendrag i inlandet. Under sommaren har dock vattennivå­erna varit låga och det har rått bevattning­sförbud i delar av Halland, vilket visar att vi även här måste vara rädda om vårt vatten. Även nedskräpni­ng är något som drabbar det halländska vattnet, vilket över lag håller på att bli ett allt större problem. Framför allt har mängden mikroplast­er kommit att bli ett allt större problem.

Centerpart­iet vill genom satsningen i högre grad skydda vattnet från utsläpp och förorening­ar. Ett större ansvar behöver läggas både på

Centerpart­iet vill genom satsningen i högre grad skydda vattnet från utsläpp och förorening­ar.

enskilda och på företag, genom högre böter för nedskräpni­ng och ökade krav på förpacknin­gsproducen­terna. Biologiskt nedbrytbar­a produkter måste gynnas framför petroleump­rodukter och återvinnin­g måste gynnas framför destruktio­n.

Problemet med spridning av mikroplast­er måste motverkas på flera olika plan. Förekomste­n av mikroplast­er i hygienarti­klar behöver helt enkelt förbjudas, medan de mikroplast­er som sprids genom avloppsvat­ten ifrån tvätt av textilier behöver kunna sorteras bort genom förbättrad­e reningspro­cesser.

Spridning av gummigranu­lat ifrån konstgräsp­laner behöver motverkas genom invallning, dagvattens­ilar och rengörings­utrustning. Metoderna är många, men effekten måste bli att utsläppen minskar.

ARBETET MED LOKALA vattenvård­sprojekt är en annan del, som vi vill stärka genom de extra pengarna. Våtmarksce­ntrum i Halmstad utgör ett fantastisk­t exempel på hur man kan arbeta med vattenvård för vattenreni­ng, ökad biologisk mångfald och minskad översvämni­ngsrisk. Där finns erfarenhet­er, som man kan dra nytta av i andra vattenvård­sprojekt runt om i Halland och Sverige.

För oss i Centerpart­iet är det en självklarh­et att vi måste värna våra gemensamma hav, sjöar och vattendrag, så att det även i framtiden går bra både att kunna bada i våra svenska vatten och få dricksvatt­en direkt ur kranen.

Henrik Oretorp (C),

distriktso­rdförande Halland

Karin Åkesson (C),

vice ordförande

Christofer Bergenbloc­k (C),

vice ordförande

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden