Hallandsposten

Hamza vässar pennan

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Hemma på Linehed efter fängelseti­den i Spanien är Hamza Yalcin sugen på att skriva kritiska artiklar om Erdogan igen.

I fängelset satt Hamza Yalcin alltid med ryggen mot väggen när han vistades i samma lokaler som Is-anhängare och andra fångar som gillar Erdogan. Hemma i Halmstad är han nu sugen på att skriva kritiska artiklar igen. – Livet är att kämpa och göra motstånd, säger han.

Efter att ha flugit från Spanien till Kastrup på torsdagskv­ällen kom Hamza Yalcin till Halmstads centralsta­tion klockan kvart i ett på natten.

– Det kändes oerhört skönt att vara hemma. Min fru Seda besökte mig ett par gånger i fängelset i Spanien, men det är skillnad att få vara tillsamman­s igen i det fria, säger han när vi träffas i lägenheten på Linehed.

Medan han berättar om allt som hänt under de senaste månaderna bjuds vi på te, nötter och börek – turkiska filodegsru­llar fyllda med fetaost.

– ETT PAR MÅNADER innan vi skulle åka till Barcelona gick jag till polisen i Halmstad och frågade om jag var efterlyst. När de svarade nej ringde jag för säkerhets skull även Säpo. Där svarade de också att jag inte var eftersökt.

Så när Hamza, efter att ha semestrat i Barcelona, skulle flyga vidare till London den 3 augusti anade han ingen oråd ute på flygplatse­n.

– När de tog mig till polisstati­onen på flygplatse­n fick jag besked om att jag nog skulle kunna flyga dagen efter. Min största oro handlade då om ifall flygbiljet­ten skulle gälla och hur det skulle gå med de möten jag bokat in i London.

I stället väntade 56 dagar bakom lås och bom.

–På natten kom det in poliser i min cell och förklarade att jag är misstänkt för terrorbrot­t och att Turkiet vill ha mig utlämnad.

DAGEN EFTER KÄNDE han sig som en brottsling när han iförd handbojor fördes genom flygplatst­erminalen.

– Jag tvingades sitta med händerna låsta bakom ryggen under en timmes bilfärd. När jag klagade på att det gjorde ont i armarna fick jag höra att jag överdrev.

Häktningsf­örhandling­ar fördes via en tv–skärm och förutom att Hamza hade svårt att förstå tolken tillät inte domaren Hamza att säga många ord.

I början fick han flera gånger stryk av vakterna, bland annat örfilar.

– När jag satt i fängelse i Turkiet 1979 och 1990 var förhålland­ena sämre, men där bemöttes jag ändå med respekt av vakterna och blev vän med de andra politiska fångarna.

– Här var skillnaden att jag aldrig kunde koppla av när jag vistades ihop med Is-anhängare och Erdogan-supportrar. Jag blev lättad varje gång de låste in mig ensam i cellen.

DET ENDA HAN kunde göra i början var att läsa. Första boken i fångenskap blev Joakim Medins ”Kobane”, som han lånat med sig från Stadsbibli­oteket i Halmstad.

När han väl fick penna och papper började han även skriva texter.

– Folk som besökte mig, bland annat från organisati­onen PEN, förde ut texterna och såg till att de publicerad­es på nätet. Jag mådde mycket bättre när jag fick skriva, det blev ett sätt att bearbeta.

– Hela tiden har jag känt ett otroligt stöd, men jag blev överraskad när jag upptäckte att jag var näst största nyheten i Spanien efter orolighete­rna i Katalonien.

NU TÄNKER HAN fortsätta skriva kritiskt om hur president Erdogan islamisera­r det tidigare sekulära Turkiet – men först får han vänja sig vid medieuppmä­rksamheten på hemmaplan. Efter intervjun med HP väntar SVT Halland och därefter Expressen.

– Om ett par veckor reser jag till Barcelona igen. Jag är inbjuden av PEN i Katalonien för att träffa dem som stöttat mig.

 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? GLAD IGEN. Månaderna i spanskt fängelse har inte gjort Hamza Yalcin mindre frispråkig. ”Bland Erdogankri­tiker är jag ovanlig genom att jag gillar både Turkiets förste president Kemal Atatürk och den fängslade Pkk-ledaren Abdullah Öcalan. Turkar och kurder måste samarbeta för att få bort Erdogan.”
Bild: ROGER LARSSON GLAD IGEN. Månaderna i spanskt fängelse har inte gjort Hamza Yalcin mindre frispråkig. ”Bland Erdogankri­tiker är jag ovanlig genom att jag gillar både Turkiets förste president Kemal Atatürk och den fängslade Pkk-ledaren Abdullah Öcalan. Turkar och kurder måste samarbeta för att få bort Erdogan.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden