Hallandsposten

Kris ledare: ”Han borde lämnat stan”

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

När kriminella försöker lämna brottets bana skapar det oro bland de gamla vännerna. Ju högre upp i hierarkin avhopparen finns, desto jobbigare blir det.

Kris verksamhet­sledare i Halmstad, Paul Barath, är tydlig med besked om den skjutne 33-åringen.

– Han var på fel sida. Han ligger på sjukhus efter att ha varit inblandad i en skottlossn­ing.

SEDAN UNGEFÄR ett år tillbaka har 33-åringen varit aktiv inom Unga Kris. Han har fina lovord och har fungerat bra i verksamhet­en. Samtidigt misstänker polisen att han redan i maj var på fel plats vid fel tillfälle, vid mordförsök­et på en man i Bäckagård.

33-åringen ingår i polisens utredning av brottet, men har vägrat att svara på frågor om varför hans bil befann sig där. Polisens spanare såg hans bil i närheten av brottsplat­sen och såg den köras därifrån, utan att kunna identifier­a någon i bilen. 33-åringen har heller inte svarat på några frågor om hur det kommer sig att hans mobil pejlades till området för mordförsök­et.

Samtidigt har han haft en hotbild emot sig.

– Vi samverkar med polisens avhopparve­rksamhet. De jobbar enbart med gängkrimin­ella. Vi har backat upp honom, men med facit i hand kan man säga att han borde inte ha varit kvar i Halmstad under den här tiden.

PAUL BARATH VAR själv hotad och blev beskjuten för fem år sedan och valde då att lämna Halmstad.

– Jag gjorde det mycket för min egen skull. Jag kände att jag ville återgå till gamla kriminella mönster, först ville jag hämnas. Jag var skitförban­nad för att bli indragen i något jag inte hade något med att göra. Men jag bytte stad och gick in i en gruppverks­amhet som jobbade med gängkrimin­alitet.

33-åringens ställning är oklar i nuläget, polisen misstänker att han varit aktiv i kriminella kretsar under tiden som han utåt sett har lämnat det livet.

– Jag tycker synd om honom och hans familj. Det är struligt att få tungt kriminella människor på banan. Men det är guld värt när vi lyckas. Det som skett är ett bakslag, säger han och beskriver målande:

– Det tog fem år innan folk började lita på mig. Det är en jättelång resa, men när du kommit upp för backen är det jätterolig­t att åka rutschkana ned.

 ?? Bild: JAN STOHR ?? BAKSLAG. Vägen från kriminalit­et kan vara både lång och krokig, konstatera­r Paul Barath, Kriminella­s revansch i samhället, Kris, som har stöttat den skjutne 33-åringen.
Bild: JAN STOHR BAKSLAG. Vägen från kriminalit­et kan vara både lång och krokig, konstatera­r Paul Barath, Kriminella­s revansch i samhället, Kris, som har stöttat den skjutne 33-åringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden