Hallandsposten

Samarbetet med Boston inleddes 2015

- YVONNE PERSSON

2015 inleds diskussion­er mellan Region Hallands dåvarande hälsooch sjukvårdsd­irektör Karin Möller och Brigham and Women’s Hospital i Boston, USA, om ett samarbete kring att utveckla hälso-och sjukvården i Halland.

Brigham and Women’s Hospital är ett av USA:S största utbildning­ssjukhus, med koppling till Harvard Medical School, och med över 3 000 forskare.

Region Halland vill bland annat ha hjälp att identifier­a patienter som riskerar att behöva mycket vård och uppskatta kostnader vid olika insatser och arbetssätt.

* Det amerikansk­a sjukhuset återkommer hösten 2015 med ett förslag, som bland annat presentera­s för regionstyr­elsens ordförande Mats Eriksson (M) och regiondire­ktör Catarina Dahlöf.

* Den 29 januari 2016 säger en enig Regionstyr­else ja till förslaget.

* Direkt efteråt reser en delegation med elva politiker och tjänstemän till Boston och den 2 februari 2016 underteckn­as ett avtal mellan regionen och det amerikansk­a sjukhuset

Avtalet har utformats med juridiskt stöd av advokat Gunnar Andersson, som är sambo med regiondire­ktör Catarina Dahlöf.

Avtalet sträcker sig över tre år, 2016-2018, och Region Halland förbinder sig att årligen betala en ”serviceavg­ift” på 15 miljoner kronor.

För pengarna ska man bland annat få ”kunskap, metoder och teknik för att analysera och dra nytta av halländsk statistik och underlag”. Region Halland förbinder sig i sin tur att förse de amerikansk­a forskarna med ”omfattande och komplett data”.

* Det praktiska arbetet inleds redan i mars 2016 och patientdat­a börjar föras över till USA.

* Först i juni 2016 skickar Region Halland in en ansökan till Etikprövni­ngsnämnden. I ansökan har

projektet titeln ”Definiera vårdproces­ser och förutsäga avvikande händelser genom att tillämpa maskininlä­rningsalgo­ritmer på Region Hallands datalager”. Det nämns inget om överförand­e av patientdat­a till USA. * Efter att ha begärt in kompletter­ande uppgifter godkänner Etikprövni­ngsnämnden ansökan i november 2016.

* I september 2016 får juristen Manólis Nymark, som är expert på it och integritet­sfrågor, i uppdrag att göra en laglighets­prövning av regionens samarbete med Brigham and Women’s Hospital. Uppdraget kommer från regionens juridiske rådgivare, advokat Gunnar Andersson.

* Den 31 oktober 2016 lämnar Manólis Nymark en 56 sidor lång rapport där han rekommende­rar Region Halland att hitta alternativ­a lösningar till att föra över patientdat­a till USA och att i första hand utföra alla dataanalys­er inom den egna organisati­onen.

Han konstatera­r bland annat att ”om pseudonymi­serade patientdat­a lämnas till en mottagare utomlands, t ex i USA, minskar påtagligt vårdgivare­ns faktiska möjlighet att utöva kontroll i syfte att förhindra otillåtna analyser eller annan spridning – tilllåtna eller otillåtna – av uppgiftern­a”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Faksimiler från Hallandspo­sten.
Faksimiler från Hallandspo­sten.
 ??  ?? Catarina Dahlöf.
Catarina Dahlöf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden