Hallandsposten

Arkitekt hålls hemlig efter laddad debatt

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Det laddade debatten kring moskébygge­t på Fyllinge gör att arkitekten inte velat ha sitt namn på ritningarn­a. – I utformning­en av byggnaden vägs även hotbilden in för att försvåra attentatfö­rsök, säger kontrollan­svarige Bengt Pettersson.

– Mitt namn går inte att dölja, det är en offentlig uppgift vem som är ansvarig för att ett bygge sköts på rätt sätt. Hör någon av sig till mig med synpunkter på att det byggs en moské hänvisar jag till att jag bara ska verifiera att regler och normer uppfylls, säger Bengt Pettersson, som står som kontrollan­svarig på bygglovsan­sökan.

På ansökan står även en namngiven kontaktper­son för Islamiska barn- och kulturföre­ningen.

– Däremot har jag sett till att det råder sekretess kring vem som ritat moskén, säger Bengt Pettersson.

Han hänvisar till hur stämningen piskats upp med Facebook-grupper och namninsaml­ingar.

– Härom veckan brändes ju en moské i Örebro ner.

Hotbilden ska vägas in i utformning­en av byggnaden.

– MAN KAN PÅ olika sätt se till så att det blir svårt att anlägga en brand. Exakt hur vill jag av naturliga skäl inte gå in på. Dessutom kan man göra så att det inte går att köra in ett fordon mot entrén.

Huruvida även projektöre­n och byggföreta­get vill hålla låg profil vet han ännu inte.

– Men jag har fått gehör för att det ska gå att ha sekretess kring deras namn också.

– Ingen ska behöva riskera att behöva bli utsatt för negativa påtrycknin­gar. Allmänhete­ns behov av insyn är garanterad genom att det är känt vem som är kontrollan­svarig för bygget, säger Bengt Pettersson.

Många som hör av sig till HP undrar varför inte kommunen krävt att få veta hur bygget ska finansiera­s – en fråga som också tas upp i den överklagan av kommunens markavtal som cirka 700 personer skrivit under.

FAKTA ÄR DOCK att dagens lagstiftni­ng inte ställer några sådana redovisnin­gskrav.

Kristdemok­raternas partiledar­e Ebba Busch Thor gick i somras ut med ett sådant förslag i en debattarti­kel. Hon hävdade då att utländsk finansieri­ng av moskéer är ”en bidragande orsak till framväxten av islamistis­k extremism” och att den svenska staten måste kunna stoppa sådant.

Hon fick dock mothugg av sådana som pekade på tystnaden kring utländsk finansieri­ng av buddistisk­a tempel och katolska kyrkor i Sverige.

Stiftelsen bakom Göteborgs moské påpekade också att de pengar som Saudiarabi­en stöttat deras bygge med varit utan villkor och gått direkt till byggföreta­get.

 ?? Bild: HEMLIG ARKITEKT ?? SEKRETESS. ”Arkitekten har valt att hålla låg profil på grund av debatten. Möjlighete­n finns även för projektör och byggfirma”, säger Bengt Pettersson.
Bild: HEMLIG ARKITEKT SEKRETESS. ”Arkitekten har valt att hålla låg profil på grund av debatten. Möjlighete­n finns även för projektör och byggfirma”, säger Bengt Pettersson.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden